Zaait de media “coronapaniek” of niet?

Zet de tv maar aan, bekijk de NOS-app op je iPad of sla de krant er op open… niets anders dan Corona, Corona, Corona. Kunnen we spreken van coronapaniek of niet? En zo ja, wat is de rol van de media hierin? Een analyse…

Laat ik beginnen te vermelden dat het Coronavirus een zeer serieus onderwerp is. Er wordt zo veel geroepen en geschreven door iedereen. Niet alleen media, maar ook mensen op social media. Dit artikel is zeker niet bedoeld het onderwerp te bagatelliseren en ook niet om te nuanceren. Het is een analyse over de invloeden van de media en of dit (naar mijn inzicht) een bijdrage heeft aan de paniek.

De positieve rol van de media

In een crisissituatie denkt men vaak dat journalisten lastig zijn, omdat ze er zo direct bovenop zitten. Echter is dit helemaal niet het geval! Ze hebben namelijk een functie: media / journalisten zijn verantwoordelijk voor het stellen van vragen namens het publiek. Het “dwingt” de crisisorganisatie goed na te denken over veel gestelde vragen, ook wel dominante vragen genoemd. Het is aan de crisisorganisatie te bepalen of zij hier op antwoorden, met als doel onrust weg te nemen.

Daarnaast is de media ook heel nuttig zijn om een boodschap te verspreiden. Bijvoorbeeld in het geval van het Coronavirus kun je aan de media vragen dat zij een oproep in hun berichtgeving plaats om niet niet naar het ziekenhuis te komen. Zo heeft de oproep een groter bereik. 

De negatieve rol van media

Er zijn veel verschillende media en iedere mediabedrijf wil nieuws brengen. Veel mediabedrijven schromen dan niet om een bericht wat spectaculairder te maken dan dat het oorspronkelijk is. Volgens mij heeft dat een sterke werking in de coronapaniek. Hier onder twee voorbeelden!

De NOS interviewde de Eindhovense coronapatiënt Elsa (een gefingeerde naam). Zij zit in thuisisolatie en deelde haar verhaal over hoe haar leven er nu uit ziet. In één zin doet ze de uitspraak: “over een jaar zal de helft van Nederland het wel hebben gehad.” Deze zin is een aanname, op basis van welke informatie doet deze mevrouw deze uitspraak? Als dit nou écht in de lijn der verwachting ligt zou ik zeggen… ja, misschien is het wel zo. Maar als je bedenkt dat 90.000 Chinezen het virus op hebben, hier een afname is in het aantal nieuwe gevallen per dag en China bijna 1,4 miljard inwoners heeft… zijn we daar nog lang niet! 

Ook denk ik dat de journalisten nuttige vragen moeten stellen. Tijdens één van de persconferenties over de patiënten met Corona in Diemen, vroeg één van de journalisten of niet alle scholen in de omgeving gesloten moeten worden. De kinderdagopvang van het jongste kindje (wat eerste Corona had en later bleek toch van niet) is al twee weken preventief gesloten. Van de ene kant zijn dit vragen die (mogelijk) leven onder het grote publiek, maar moeten we voor ieder Coronageval de hele maatschappij stil leggen? Meer vertrouwen in de verantwoordelijke instanties zijn hier m.i. wel op zijn plek!

Plaats zelf niet iets wat bijdraagt aan die Coronapaniek

Als ik een advies mag geven in dit hele gebeuren, is om zelf niet ook een duid in het zakje te doen. Ik spreek in dit artikel over journalisten, maar eigenlijk is iedereen een journalist als het gaat om zijn / haar bijdrage op sociale media. Iedereen kan dus een bijdrage leveren aan deze coronapaniek. 

Kijk met gezond verstand naar de artikelen, kijk naar de feiten en maak het niet groter dan dat het is. Een organisatie is er niet bij gebaad (vooral niet bij dit specifieke coronavirus) om informatie achterwege te laten. Ze willen juist goede informatie delen om mensen op hun gemak te stellen. Dus stel anderen ook op hun gemak en deel de boodschappen, instructies of weet ik wat die bijdragen aan het tegen gaan van de verspreiding van dit virus.

 

 Deel dit artikel via: