WordPress 5.0 op komst (update: 13 december)

Volgende week komt WordPress na maanden testen met de volgende grote update: WordPress  5.0 Gutenberg. Er zijn weer een aantal belangrijke wijzigingen. Dus maak je gebruik van WordPress, lees dan hier wat de update jou te bieden heeft.

30-11-2018, update artikel: de uitrol van WordPress is voorlopig uitgesteld, omdat deze nog teveel fouten blijkt te hebben.
13-12-2018, update artikel: deze week is WordPress 5.0 uitgekomen. Websites die in beheer zijn van WJH-Services worden snel voorzien van deze update. 

 

WordPress 5.0: een nieuwe manier van werken

De nieuwste versie geeft een nieuwe werkervaring. De belangrijkste wijziging is de nieuwe editor genaamd ‘Gutenberg’. Je kunt voortaan niet alleen een pagina maken met tekst en/of afbeeldingen, maar door middel van blokken ben je veel flexibeler in de indeling van je pagina. Zo kun je in losse blokken niet alleen teksten en afbeeldingen toevoegen, maar externe widgets. Ook zijn ze dan weer heel makkelijk te verwijderen.

Wel of niet updaten?

Degene van wie WJH-Services een website met WordPress beheert, ontvangen spoedig een mail met de wijze waarop zij de update gaan ontvangen. Om te beginnen wordt er een back-up gemaakt en wordt de nieuwe versie van WordPress per website uitgebreid getest. Mocht de update geen problemen geven, dan wordt de nieuwe versie definitief geïnstalleerd.

Ditzelfde wil ik ook mee geven aan iedereen die ook hun website in WordPress hebben gebouwd: begin met het maken van een back-up. Zorg dat je altijd terug kunt naar de oude situatie. Test na de installatie je website uitgebreid, want widgets kunnen plotseling niet meer goed werken. Zorg daarom ook dat je plugins geupdate zijn als je dit gaat doen zodat je de meest recente versie hebt.

Of Gutenberg (nu) de moeite waard is, dat moet de toekomst ons gaan uitwijzen. We zullen het snel genoeg merken, want op 27 november 2018 staat de update op de agenda. Dit kan eventueel iets later worden mochten ze bij WordPress problemen hebben. Maar ze hebben de belofte gedaan om na deze datum binnen acht dagen de update uit te rollen. So stay tuned!

Editor

Zoals hierboven al even benoemd is de nieuwe editor ‘Gutenberg’ de grootste verandering. Het kan zijn dat je website al gebruik maakt van een editor, zoals Divi of Elementor. Het installeren van WordPress 5.0 zal je oude werkwijze niet belemmeren… deze editors blijven gewoon bruikbaar zonder dat je Gutenberg hoeft te gebruiken. Ook kun je tot 2021 gebruik blijven maken van de oude editor, je hebt dus keuze genoeg!Deel dit artikel via: