Welke website inspireert jou?

Dit is een vraag die ik vaak stel aan mensen die een nieuwe website willen laten bouwen. Regelmatig komen mensen bij mij met het verzoek een nieuwe website te maken. Ze hebben een geweldig idee voor een dienst of product die ze willen aanbieden en daar hoort een website bij. Wat er dan vervolgens op moet komen en hoe deze eruit moet komen, daar heeft men nog niet over nagedacht. In dit blogartikel geef ik je tips en denkrichtingen mee wanneer je een nieuwe website wil (laten) maken.

Hoe het bij de grote jongens gaat…

Wanneer een grote organisatie een nieuwe website wil lanceren, begint men niet zomaar met designen en bouwen. Er zit een heel proces aan vooraf, van cliënt journeys tot wireframes. Deze stappen kunnen helpen om bezoekers door een complexe website te loodsen en ze bij de informatie te brengen die zij zoeken.

Het is echter de vraag of zo’n uitgebreid traject ook nodig is voor mensen – particulieren en zzp’ers – die een relatief kleine website willen.

Waar haal jij inspiratie vandaan?

Omdat veel mensen het moeilijk vinden om te bepalen wat voor website ze willen, hoe het er visueel uit moet komen te zien en welke inhoud ze moeten plaatsen geef ik ze vaak een denkrichting mee. “Wat zijn voor jou inspiratievolle websites? Kijk naar websites die je mooi vindt en andere websites in jouw vakgebied.” Het is misschien een beetje ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ idee, maar het helpt (weet ik uit ervaring) wel voor mensen de eerste ideeën op papier te krijgen.

Op basis van deze inspiratie geef ik de mensen een opdracht mee, om op een A4 de volgende punten te beschrijven:

  • Welke sites zijn inspiratievol voor jou en waarom?
  • Wie is je doelgroep?
  • Waarom moet iemand jouw website bezoeken?
  • Welke promotiematerialen zijn er al, is er een logo etc.
  • Welke kleuren gebruik je of zie je graag
  • Heb je foto’s die op de website kunnen komen?
  • Welke informatie wil je in ieder geval kwijt op je website? Zoals diensten, biografie, blog?
  • Kun je zelf teksten schrijven of heb je daar hulp bij nodig?

Wanneer ik deze informatie heb, lukt het me (meestal) een eerste design te maken waar mensen blij van worden. Het verder invullen en details aanbrengen is een traject welke de opdrachtgever en bouwer vervolgens verder samen gaan… maar de basis staat!Deel dit artikel via: