Veilig je website ontwikkelen doe je in een acceptatieomgeving

Als je een succesvolle website wilt hebben, moet deze continu in ontwikkeling zijn. Niet alleen qua inhoud, maar ook op gebied van vormgeving en techniek. Het kan dan spannend zijn dingen uit te proberen in de ‘live omgeving’. Daarom adviseer ik gebruik te maken van een acceptatieomgeving. Wat is dat en hoe doe je dat? Lees het in dit blogartikel!

Wat is een acceptatieomgeving?

Een acceptatieomgeving is een schaduw-website van je bestaande website. In het begin bij installatie van de acceptatieomgeving is deze identiteit aan je website, maar nu heb je er een testomgeving bij. Hier kun je zonder risico’s bepaalde zaken aan je website testen zonder dat jouw grote publiek er iets van merkt. Je voert de wijziging namelijk pas door op je website als je er helemaal tevreden over bent.

Daarnaast kan een acceptatieomgeving uitstekend dienen als presentatieruimte, bijvoorbeeld voor een opdrachtgever. Want ook als je zelf geen aanpassingen doen, maar iemand inhuurt voor je website, kun je eerst aanpassingen bekijken in de acceptatieomgeving voordat je er toestemming voor geeft het door te voeren in je website.

Installatie: hoe maak je een kopie van je website?

Wanneer je gebruik wilt maken van een acceptatieomgeving draait deze meestal submap achter je website. Bijvoorbeeld www.domein.nl/acceptatieomgeving. Het moet in ieder geval een link zijn die je niet publiekelijk maakt en met een specifieke groep mensen deelt. Je kunt er zelfs voor kiezen deze omgeving helemaal af te schermen met een wachtwoord.

Voor je aan de slag kunt in de acceptatieomgeving, moet je dus een kopie maken van je website. Dat doe je met de volgende stappen:

    • Stap 1: maak een nieuwe map aan in de hoofdmap op je server
    • Stap 2: kopieer alle bestanden van je huidige website naar deze map (niet verplaatsen maar kopiëren)
    • Stap 3: download een kopie van je database en verander handmatig alle verwijzingen, zodat bestanden allemaal de juiste verwijzing hebben. Dus www.domein.nl verander je naar www.domein.nl/acceptatieomgeving
    • Stap 4: maak een nieuwe database aan en zet hier de gegevens in van de oude database
    • Stap 5: maak de juiste verwijzing naar je database door de configuratie bestanden aan te passen

Mocht je bij de bovenstaande stappen nou geen flauw idee hebben wat ik bedoel en toch graag een kopie maken van je website? Vraag het dan aan de beheerder van je website of neem contact met mij op, mogelijk dat ik je even kan helpen!Deel dit artikel via: