Een website bouw je niet, die ontwikkel je door

Bij velen is de volgende uitspraak wel bekend: stilstand is achteruitgang. Datzelfde geldt ook voor websites. Te vaak komen mensen naar mij omdat ze een website willen bouwen, inspiratie zoeken en hier eenmalig veel tijd insteken. Daarna komen er nog nauwelijks updates en vraagt men zich af waarom de website niet meer bezoekers trekt. Simpel: er wordt geen aandacht meer besteedt aan het doorontwikkelen en bezoekers nieuwe content en functionaliteiten te bieden.

Veel gemaakte fout

Het bouwen van een website is vaak een proces dat veel energie kost. Je moet je hele inhoud herzien, de website moet modern ogen en vaak hebben veel betrokkenen er ook een sterke mening over. Na het ontwerpen, bouwen, testen en vervolgens lanceren gaan de slingers uit… jippie, we hebben een nieuwe website en dan is iedereen weer happy. FOUT! Dan gaat het echte werk pas beginnen.

Doorgaand proces

Het bouwen van een website is een doorgaand proces, stop dus met denken dat hij ooit echt af is. Een website blijf je tegenwoordig ‘optimaliseren’. Dit betekent dat je zowel qua inhoud als functionaliteiten probeert met de tijd mee te gaan. Nieuwe dingen uitproberen en blijven monitoren of dit effect heeft op het bezoekgedrag van je bezoekers. Hiermee daag je bezoekers uit om regelmatig je website te blijven bezoeken.

Voordelen doorontwikkeling

Ik hoor u al denken: dan bouwen we toch ieder jaar een nieuwe site als mensen nieuwe functionaliteiten willen? Dat is nog een denkfout. Vaak kost het mensen tijd om aan een nieuw concept en design te wennen. Bij iedere het doorvoeren van grotere veranderingen zul je bezoekers verliezen. Zorg er dus voor dat je regelmatig nieuwe functies binnen je website inbouwt, deze eerst laat testen door een select groepje en dan publiekelijk maakt. Mocht het dan nog niet in goede aarde vallen of heeft het finetuning nodig, dan kun je snel terug naar de oude situatie om de nieuwe nog verder uit te werken.Deel dit artikel via: