Een nieuwe website, welk beheersysteem kies jij?

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens en één daarvan is misschien wel het bouwen van een nieuwe website. Bij een nieuwe website hoort een gebruiksvriendelijk beheersysteem, dat voldoet aan jouw wensen. Wat zijn de mogelijkheden? Ik beschrijf ze in dit artikel!

Een nieuwe website, een nieuw beheersysteem

De keuze van een beheersysteem voor je website, ook wel bekend als CMS (Content Management System), is van verschillende apsecten afhankelijk. Niet geheel onbelangrijk is je te besteden budget. Je kunt namelijk kiezen voor een maatwerk beheersysteem of een open source systeem zoals WordPress. Maar ook bij de open source systemen kunnen de kosten oplopen, met name wanneer je het helemaal voor jou laat inrichten.

Als we je budget even achterwege laten, beginnen we met het kijken naar de functionaliteiten van je website. Want wat moet je website kunnen? Gaat het ‘simpel’ om het plaatsen van teksten en foto’s, of zijn er uitgebreidere functionaliteiten zoals het plaatsen van reserveringen voor een evenement? Pas na het uitdenken van deze functionaliteiten voor je website, maak je de keuze voor het beheersysteem. Het systeem dient jouw website en niet andersom.

Maatwerk

Nu je weet wat je wil voor je website, kunnen we gaan kijken naar het juiste beheersysteem. Een mogelijkheid is dan ‘maatwerk’; een systeem door een ICT-bedrijf laten maken. Het systeem wordt dan precies zo gebouwd, zodat jij het makkelijk en voor jou doel kan bedienen. Er zijn voordelen, maar er zitten ook altijd weer wat haken en ogen aan:

 • Voordelen
  – Systeem op maat voor jou en (wanneer goed gemaakt) makkelijk te bedienen
  – Wat je niet wil, krijg je ook niet. Daar betaal je dus ook niet voor!
  – Wanneer de bouwer de juiste service geeft, is uitbreiding en aanpassing altijd mogelijk
 • Nadelen
  – Kostbaar
  – Iedere uitbreiding kost geld
  – Geen standaard plugins of thema’s, dus weinig aanpasmogelijkheden
  – Je bent sterk afhankelijk van de bouwer of je regelmatig (beveiliging)updates krijgt

Open source

En dan komen we bij de bekendere systemen: WordPress, Drupal en Joomla. ‘Open source’ wil zeggen dat deze ‘gratis’ toegankelijk zijn voor gebruikers en ontwikkelaars, en daarom vrij aanpasbaar zijn.

Deze systemen worden door miljoenen websitebeheerders in de wereld gebruikt worden. En misschien geloof je het niet, maar ook de grootste bedrijven (zoals Bol.com) gebruiken deze systemen. Dit zijn de voor en nadelen:

 • Voordelen
  – Gratis te downloaden en makkelijk om zelf iets te maken
  – Duizenden (gratis en betaalde) thema’s en plugins beschikbaar
  – Regelmatige updates, dus daarom goede beveiliging
  – Er zijn veel mensen die hier kennis van hebben, dus je hebt snel hulp ingeschakeld als dit nodig is
 • Nadelen
  – Keuze voor het ‘beste’ open source systeem kan ingewikkeld zijn
  – Veel uitzoekwerk in het begin, hoe alles werkt en hoe je de beste website krijgt
  – Standaard niet op maat, what you see is what you get en voor aanpassingen specifiek voor jou betaal je voor
  – Technisch vrij goed dichtgetimmerd, dus je moet gevorderde kennis hebben in programmeren om e codering van de systemen aan te passen
  – Wil je maatwerk via een open source systeem, dan zijn de bedrijven die dit doen kostbaar

Maar wat zijn dan de verschillen? Dat kan ik hier uitgebreid beschrijven, maar vaak laten video’s een betere indruk achter.

Conclusie

Voor iedere website is er een geschikt beheersysteem, maar niet ieder beheersysteem is geschikt voor iedere website. De opzet van je website is bepalend voor de keuze van je systeem. Daarnaast is budget heel belangrijk en geef ik je de volgende tips mee:

 • Heb je voldoende budget, heb je geen kennis van websites en wil je een simpele website: kies dan voor een maatwerk systeem die helemaal voor jouw website en kennis is gemaakt.
 • Heb je voldoende budget, heb je geen kennis van websites en wil je een uitgebreide website: kies dan voor een maatwerk systeem, die je dan ook uitgebreid laat maken. Of kies voor een open source systeem, waar je maatwerk elementen in toe laat voegen.
 • Heb je onvoldoende budget, wil je een uitgebreide website en heb je zelf wel enige kennis: kies dan voor een open source systeem. Je kunt zelf ‘klussen’ en er zijn genoeg betaalbare ontwikkelaars die jouw website mee willen helpen je website, zonder dat het systeem hiervoor grondig voor aangepast hoeft te worden.


Deel dit artikel via: