Website veiliger en vertrouwder maken met een SSL-certificaat

Ik zie je de vraag al stellen: een SSL-certificaat, wat is dat nou weer? Een SSL-certificaat zorgt voor een versleutelde verbinding tussen de website en de server. Het ideaal om vertrouwen bij je bezoekers op te wekken en aan te tonen dat je website veilig is. Daarnaast is een SSL-certificaat bij wet verplicht wanneer men bezoekers gegevens via een website laat verzenden, bijvoorbeeld via een contactformulier. Lees hier hoe jij je website veiliger en vertrouwder voor je bezoekers kunt maken met een SSL-certificaat.

Wat is een SSL-certificaat?

Er zijn maar weinig websites die geen persoonsgegevens verzenden. Het doen van een online aankoop, het versturen van een contactformulier… bij iedere handeling worden er gegevens van de website naar de server verzonden. Een SSL-certificaat zorgt een versleutelde verbinding tussen de website en de server. Daarnaast is het de ideaal om bezoekers aan te tonen dat je website veilig is en hun gegevens versleuteld worden verzonden.

Vraag je om gegevens, dan is het certificaat bij wet verplicht!

De overheid neemt de veiligheid van internetgebruikers serieus en stelt een SSL-certificaat verplicht wanneer je gegevens van bezoekers vraagt. Je riskeert dan ook een fikse boete als de beveiliging van je website niet in orde is. Volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens ben je als website beheerder verplicht om persoonsgegevens en vertrouwelijke informatie te beveiligen tegen verlies of enige vorm van misbruik.

Voor webshops was het certificaat in 2017 al verplicht, vanaf 2018 moeten alle websites die gegevens vragen van gebruikers eraan geloven. Vanaf 25 mei 2018 gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming van kracht, dit is de Europese wet waarmee een het WBP voor alle landen binnen de Europese unie gaat gelden. Met deze wet worden de regels voor organisaties die persoonsgegevens verwerken nog verder aangescherpt.

Veel gestelde vragen

Hoe schaf ik zo’n certificaat aan?
Kijk daarvoor even bij het bedrijf waar je jouw website host. Zit je bij een grote organisatie die het beheer voor je doet, vraag hen dan om een certificaat te installeren. Doe je het beheer van de website zelf, bekijk dan het aanbod van het bedrijf waar jouw website gehost is en kies het juiste pakket.

Er zijn verschillende soorten SSL-certificaten en verschillende kosten, welke moet ik kiezen?
De prijs van een SSL-certificaat is afhankelijk van de getoonde gegevens in de adresbalk en het aantal (sub)domeinen waarop het certificaat van toepassing is. Bij een duur certificaat wordt ook je bedrijfsnaam weergegeven in de adresbalk, dat wekt extra vertrouwen op bij bezoekers. Daarnaast zijn de bedrijfsgegevens gevalideerd. Het is dus aan jezelf om te bepalen of je een uitgebreid certificaat neemt waarbij de naam van je website zichtbaar is achter het slotje, maar wellicht volstaat voor een kleinere website alleen een veilige verbinding. Die keuze ligt bij jou, je bent in ieder geval met de installatie van een certificaat altijd beveiligd!

Hoe zie ik dat mijn website beveiligd is?
Bij het bezoeken van je website zie je bovenaan in de adresbalk, voor de domeinnaam van de website een groen of grijs slotje. Is het slotje grijs, dan is de website niet beveiligd. Bij een groen slotje is de website wel beveiligd en wordt data tussen de website en server versleuteld.

Is het nog niet helemaal duidelijk?
Dat snappen we, het is ook allemaal wat hocus pocus. Begrijp in ieder geval goed dat je een SSL-certificaat nodig hebt want de overheid zal je afstraffen, maar Google ook. Onveilige websites, daar moet Google niets van hebben. Heb je dus extra advies nodig, neem contact op met je hostingbedrijf of met ons. Dan kunnen jij en je bezoekers er zeker van zijn dat je website voldoet aan de richtlijnen van de wet.

 Deel dit artikel via: