Zo maak je eenvoudig een (kwalitatief) goede video

Video is een zeer geliefde vorm van content op social media en vooral korte video’s doen het erg goed! Maar hoe kun jij als particulier of ZZP’er nou een mooie, kwalitatief goede video maken die impact heeft? Lees dan maar eens dit artikel!

Niet professioneel, maar wel goed

Waarschijnlijk ben jij geen videoproducer en heb je ook niet de materialen van een producer. Maar niet getreurd! Voor het maken van kwalitatief goede video hoef je geen professionele apparatuur te hebben. Zorg wel dat je fatsoenlijke apparatuur hebt. Met een moderne mobiele telefoon, een selfie-stick en een microfoontje kom je vaak al een heel eind. Qua software biedt een standaard programma’s van bijvoorbeeld Apple (iMovie) al veel mogelijkheden om de bewerking achteraf te kunnen doen.

Maak meerdere beelden, kies de beste

De belangrijkste tip die ik je kan geven, is dat je meerdere beelden moet maken. Wees niet tevreden na het maken van één beeld, want de kwaliteit kan achteraf tegenvallen. Als je meerdere beelden hebt kun je de beste hieruit kiezen en hoef je niet opnieuw te filmen.

Kies je ervoor om meerdere beelden te maken met meerdere camera’s – omdat je beelden vanuit verschillende perspectieven wilt hebben – zorg dan dat deze camera’s gelijkwaardig zijn van kwaliteit. Gebruik niet twee verschillende foto of videocamera’s en dan nog een mobiele telefoon. Bij het bewerken ga je dat verschil zien!

Geluid

Laat je iemand spreken in de video, zorg dan dat je ook hier één bron voor gebruikt. Een microfoontje met een opname apparaatje is dan het beste, zodat je omgevingsgeluiden hiermee makkelijker buitensluit. Maar ook is hier weer het geval: neem je ook het geluid met (meerdere) camera’s op, heb je geen microfoontje, gebruik dan het geluid van één camera. Ook dat verschil zul je horen, dat er veel verschil zit in de geluidskwaliteit van camera’s of telefoons.

Twee leuke voorbeelden

Onlangs heb ik twee video’s gemaakt. Beide zijn op een verschillende manieren gefilmd en gemonteerd. Voor Jong Bisdom Den Bosch heeft een kennis van me de beelden opgenomen met zijn camera. Ik heb ze gemonteerd. Voor mijn werk in het ziekenhuis heb ik met mijn telefoon gefilmd bij de KinderRaad en vervolgens in iMovie bewerkt. Ook de geluidsopnames zijn “gewoon” gedaan met mijn telefoon. Beide resultaten heb ik kunnen bereiken door rekening te houden met het bovenstaande tips.

Het resultaat mag er wezen, toch?

Jong Bisdom Den Bosch wenst je een Zalig 2020!!!En wat zijn jouw voornemens voor het nieuwe jaar?

Geplaatst door Jong Bisdom Den Bosch op Woensdag 1 januari 2020

 

 Deel dit artikel via: