Extra beveiliging door tweestapsverificatie

Privacy en beveiliging van je gegevens, het is een veelbesproken onderwerp de laatste tijd. In dit artikel wil ik graag een tool aanreiken om sociale media accounts beter te beveiligen door middel van tweestapsverificatie.

Om te beginnen

Binnenkort zal ik in een ander blogartikel een handige spreadsheet publiceren, waarmee je jouw gegevens online beter kan beveiligen. In dit artikel ga ik vooral in op het thema ‘tweestapsverificatie’ en hoe je dit bij de meest gebruikte sociale media kunt activeren.

 

Wat is tweestapsverificatie?

Met tweestapsverificatie bouw je een tijdens het inlog-proces een extra controle moment in. Na het invoeren van je wachtwoord stuurt de website een beveiligingscode naar je mobiele telefoon, een verificatiecode, die je dient in te voeren voor het inloggen. Wanneer je de juiste code invoert krijg je toegang tot je account.

Het voordeel van deze tweestapsverificatie is dat het veel moeilijker is voor anderen om in je account te komen. Natuurlijk is het wijs om een sterk wachtwoord te hebben, maar als ze dat al raden moeten ze ook toegang hebben tot je telefoon. Als iemand probeert om in te loggen en je krijgt een melding met een code (terwijl je zelf echt niet hebt proberen in te loggen), dan weet je dat iemand je wachtwoord kent en moet je daar actie naar ondernemen! Degene die probeert in te loggen komt waarschijnlijk nog niet je account in, maar ga dan wel je wachtwoord veranderen.

Een nadeel van deze methode is, dat je bij de meeste platformen maar één nummer aan de account kan koppelen. Hierdoor is het zakelijk niet handig in gebruik, vooral als meerdere beheerders toegang moeten hebben tot een account.

 

En nu gaan we het instellen…

In een kort stappenplan hieronder loods ik je door het registratieproces van Google, Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Mocht je andere websites hebben die je hier graag bij ziet? Stuur dan een mail naar info@wjh-ict.nl en dan vul ik dit artikel aan.

Google
Login bij je Google account en klik op deze link.
Je komt dan op de pagina ‘Authenticatie in twee stappen’ en volg de procedure door te klikken op ‘Aan de Slag’. Eerst vraagt men nog een keer om je wachtwoord en na het invoeren hiervan, voer je jouw telefoonnummer in. Daarna geeft u aan op welke wijze u voortaan de verificatiecodes wilt ontvangen: per sms of telefonisch. Vervolgens stuurt Google je een zescijferige-code welke je invoert op het scherm. Daarna geef je aan of je tweestapsverificatie definitief wilt inschakelen. Als je hier mee akkoord gaat, zul je bij iedere nieuwe inlogpoging een melding ontvangen per sms of telefoon.

Facebook
Zorg dat je ingelogd bent op Facebook en klik op het pijltje in de blauwe balk, rechts naast het vraagteken. Klik op ‘Instellingen’ en een nieuw scherm opent zich. Klik op het tabblad ‘Beveiliging en aanmelding’ en zoek naar de functie ‘Tweestapsverificatie’. Activeer deze functie door het invoeren van je wachtwoord en klik op ‘Inschakelen’. Vervolgens ontvang je een code per sms ter verificatie en deze voer je in op het scherm.

Twitter
Log in op Twitter en klik rechtsboven op je profielfoto. Vervolgens klik je op de functie ‘Instellingen en privacy’. In dit scherm staat in het midden ‘Beveiliging’ en met daaronder ‘Inlogverificatie: bekijk jouw verificatiemethodes voor inloggen’. Door op deze knop te klikken opent het scherm ‘Inlogverificatie’ en dan klik je bij sms-bericht op ‘Wijzigen’. Zorg dat opt-in ‘OP’ aangevinkt staat en klik op ‘Wijzigingen opslaan’. Daarna ontvang je op je telefoon een bevestigingscode welke je moet invoeren om deze actie te bevestigen.

Instagram
Na het inloggen op Instagram (via een computer) klik je eerst op je profielfoto, zodat je op je profiel uitkomt. Naast de functie ‘Profiel bewerken’ zie je een tandwiel staan en daar klik je op. Klik dan op de optie ‘Privacy en beveiliging’, waarna je de functie ‘Tweestapsverificatie’ zoekt. Klik op ‘Tweestapsverificatie inschakelen’, vink het vakje aan klik op ‘Inschakelen’ en controleer je telefoonnummer. Klik dan op ‘Volgende’ en je ontvangt binnen een paar minuten een code op je telefoon. Deze voer je in en bevestig de aanmelding. LET OP: Instagram is onderdeel van Facebook en de sms-berichten worden verzonden vanuit Facebook.

LinkedIn
Log in op je LinkedIn account en klik op je profielfoto, boven in de menubalk. Klik op de functie ‘Instellingen en Privacy’. Dan moet je even goed zoeken, in het bovenste gedeelte van de pagina staat de kop ‘Dubbele verificatie’. Klik in dit gedeelte op ‘Wijzigen’ en klik op ‘Inschakelen’. Ook nu ontvang je eerst nog een code op je telefoon en deze voer je in op de pagina.

 

Niet altijd relaxed, wel veilig(er)

Het inschakelen van de tweestapsverificatie geeft je een veiligere inlog mogelijkheid. Het haalt wel een stukje gebruiksvriendelijkheid weg, want eerst kon je snel inloggen na het invoeren van een wachtwoord en nu moet je soms enkele seconden wachten tot je de code op je telefoon binnen hebt. Ik heb mijn voorkeuren voor veiligheid, maar dat is voor iedereen persoonlijk.Deel dit artikel via: