Hoger in Google met SEO: de basis

Hoger in Google door middel van SEO… dat is nog niet zo makkelijk. “Het is ook niet zo makkelijk te leren, het is eerder een vaardigheid.” Zo vertelde een SEO-specialist me onlangs. Maar er is natuurlijk wel basiskennis die toe te passen is.

Dit artikel gaat dus niet diep in op SEO, maar ik geef je de simpele tips en tricks om je ‘basis’ SEO in orde te maken en zo je eerste stappen op de Google-ladder omhoog te zetten.

Hoe kom je hoger in Google?

Iedere website kan de basisbeginselen van SEO toepassen. Met deze stappen maak je het begin:

 1. Betrouwbare inhoud
  De inhoud van je website, goede content is anno 2019 het allerbelangrijkste voor Google. Hoe kun je dit realiseren? Links tussen verschillende websites wordt door zoekmachines gezien als een betrouwbare factor. Zorg er dus voor dat andere websites linken naar die van jou. En ook dit moeten kwalitatief goede websites zijn, dan is het volgens Google betrouwbaar.
 2. Gebruikerservaring
  Een website moet een goede gebruikerservaring bieden, een beleving. Dat geldt voor alle apparaten waarop de bezoeker op je website komt. Onderschat dus niet de opmaak van een mobiele website.
 3. Kernwoorden
  SEO is gebaseerd op kernwoorden. Woorden waar jij op gevonden wil worden. Bijvoorbeeld ‘Bakkerij Uden’. Zorg dat deze woorden terugkomen op je website en zinsnedes die daar op lijken, zoals ‘Bakker in Uden’ of ‘De beste bakker in Uden en omgeving’.
 4. Gebruik van koppen en tussenkopjes
  Je kernwoorden laat je terugkomen in koppen en tussenkopjes. Ook niet teveel, maar wederom in verschillende variaties. Maak goede titels en gebruik in je tekst tussenkopjes die herleidbaar zijn naar je kernwoorden.
 5. Gebruik title- en meta description
  Hé, watte? Ja dit is een moeilijke. Maar vrijwel ieder CMS-systeem heeft de mogelijkheid dit in te voeren. Voer deze titel in, die past bij de inhoud van je website. Daarnaast moet je in de ‘meta description’ (beschrijving) een kleine samenvatting maken van de inhoud van de pagina.
 6. SSL
  Zorg voor een veilige website. Dit doe je door een SSL-certificaat. Een certificaat worden vaak al gratis aangeboden bij hostingpartijen. Google wil betrouwbare websites.
 7. Alt-tag in afbeeldingen
  Bij het uploaden van een afbeelding kun je er een ‘Alt-tag’ aan toevoegen. Hiermee kan Google lezen wat voor afbeelding het is en zo terug laten komen in zoekresultaten.
 8. Reactietijd van de website
  Zorg voor een website die snel laad. Dit doe je door een goede hostingpartij te hebben met snelle servers, maar ook door een vriendelijke website met afbeeldingen die niet te groot zijn.
 9. Broken (kapotte) links
  Verwijst je in je teksten via links naar pagina’s of websites die niet meer bestaan, haal ze dan weg. Er zijn verschillende websites om jouw site erop te testen, zoals deze.
 10. Gebruiksvriendelijke adressen
  Soms kom je ze nog wel eens tegen. Websites met onherkenbare adressen: www.jeugzorg.nl/itemnr-001?id=1. Dat zegt jou niet waar de pagina over gaat en Google ook niet. Een vriendelijk adres zoals www.jeugzorg.nl/help werkt!

Dat waren acht basistips om de eerste stappen met SEO te zetten. Wil je meer tips over SEO? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en blijf de SEO-categorie volgen.Deel dit artikel via: