Inloggen bij DigiD voortaan ook via een app

Inloggen bij de belastingdienst, IB-groep, Mijn-Overheid etc. het gaat allemaal via het welbekende DigiD. Enkele jaren geleden was het voor veel mensen de overgang van papier naar digitaal een ingrijpende verandering, ook in verband met veiligheidsvragen, maar we werden er min of meer toe gedwongen. Het inloggen ging (gaat) via een gebruikersnaam en wachtwoord en later ook in combinatie met een extra sms-controle. Nu is er ook een app waarmee je makkelijk kunt inloggen, zodat je niet iedere inlogpoging een wachtwoord hoeft in te voeren. In dit artikel helpen we je met het instellen van de DigiD app!

De aanleiding van de DigiD app

Na het testen van de app kunnen we stellen dat het inloggen met de app DigiD zeer toegankelijk maakt. De weg naar die toegankelijkheid is echter niet zo toegankelijk. We gaan in dit artikel dus in een aantal stappen uitleggen hoe je de app kunt instellen.

Inloggen via alleen gebruikersnaam en wachtwoord is voor overheidsinstellingen en andere grote instellingen achterhaald en niet-veilig. Met de sms-functie betaald de overheid per inlogcode, hierdoor waren er dus ook extra kosten. De app de oplossing bieden voor het veilig inloggen en de kosten laag houden voor de overheid. Wel heeft de overheid besloten de andere mogelijkheden voor het inloggen beschikbaar te houden, zo wordt men niet gedwongen tot het inloggen via de app.

Hoe log ik in?

Hoewel DigiD een kort stappenplan beschikbaar heeft gesteld, te bekijken via deze link, vinden we deze nog iets te sumier. We hopen dat we door middel van screenshots onze lezers ondersteuning kunnen bieden, om de app makkelijk in te stellen. Om te beginnen is het belangrijk dat je de app download in de Apple Appstore of de Google Playstore. Vervolgens ga je naar de website van DigiD om in te loggen en via de benodigde stappen te activeren.

 

STAP 1: Log in op de website van Mijn DigiD
 

STAP 2: scroll naar beneden, bij de optie DigiD app, klik op DigiD app instellingen. Let op: u moet de sms-controle functie ingeschakeld hebben om de app te kunnen koppelen!

 

 

 

STAP 3: scroll ook op deze pagina naar bekeden en klik op DigiD app activeren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STAP 4: Vol de stappen op het scherm om de DigiD app te activeren. Zorg dat u uw telefoon bij de hand heeft!

 

 

STAP 5: Volg ook de stappen op uw telefoon, u moet namelijk een pincode aanmaken en een QR-code scannen!

STAP 6: Loguit bij Mijn DigiD en log vervolgens opnieuw in, maar ditmaal met de DigiD app.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STAP 7: Op iedere pagina waarbij u moet inloggen via DigiD, gebruikt kunt u voortaan de app gebruiken. U kiest voor de optie inloggen met de app, typt uw gebruikersnaam in, scant de QR-code met de app, typt een pincode in en u bent zeer snel ingelogd!

Tot slot: inloggen via de app kan op twee manieren

1. Via de QR-code, wanneer u bijvoorbeeld inlogd via een desktop, dan scant u de code.
2. Via een browser op de telefoon, dan logt u direct in via de app en hoeft u de QR-code niet te gebruiken.

 

 

Alle informatie over de DigiD app is te lezen via: www.digid.nl/over-digid/app
Mocht u vragen hebben, is deze uitleg nog niet duidelijk of kunnen we iets voor u betekenen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen!Deel dit artikel via: