Gemeenten mogen WhatsApp niet meer gebruiken als communicatiemiddel

Een interessante ontwikkeling bij overheidsinstellingen, gemeenten mogen namelijk geen WhatsApp meer gebruiken voor communicatie met burgers. Dat terwijl WhatsApp een populair middel is om te communiceren met burgers. Waarom mag het niet? Lees het verder in dit artikel!

Gemeenten communiceren via WhatsApp

In Nederland communiceren zeker 53 gemeenten via WhatsApp met burgers, waarschijnlijk komt hier een einde aan. WhatsApp zelf maakt hier een einde aan, ze verbieden het namelijk om hun dienst te gebruiken als middel voor hulpdiensten, informatiediensten en openbare veiligheid. Dit is een opvallende ontwikkeling want als communicatiemiddel voor bedrijven is WhatsApp zeer in opkomst en populair onder alle lagen van de bevolking.

Volgens ICT-jurist Mathieu Paapst wil WhatsApp zich hiermee indekken dat ze niet aansprakelijk kunnen worden gesteld als er in de communicatie tussen burger en overheid iets misgaat. Uit een brief van een wethouder blijkt echter dat het lijkt te gaan om de maatregel van een externe leverancier, die niet kan garanderen dat nummers bijvoorbeeld door WhatsApp geblokkeerd worden en het daarom minder effectief zou zijn.

Den Haag en Delft kregen al een waarschuwing

De gemeente Den Haag stopte in april al met dienstverlening via WhatsApp. Andere gemeenten als Amsterdam en Utrecht voeren ongeveer zestig gesprekken per dag met burgers. Toch blijft hulp via WhatsApp in vergelijking met telefonische hulp of hulp aan een balie wel in verhouding achtergesteld. 

WhatsApp is zelf wel bezig met een betaalde variant voor bedrijven, waarbij gebruikers door middel van een groen vinkje kunnen zien of je met een officieel bedrijf te maken hebt. Of gemeenten hier (tegen betaling) verder gebruik van gaan maken is nog onduidelijk.Deel dit artikel via: