Abonnement met nieuwe telefoon? Let dan even op!

Vanaf 1 mei 2017 is er grote verandering in de Nederlandse telefonie markt. Wil je een nieuw abonnement met daarbij een telefoon boven 250 euro, dan zul je vanaf nu moeten aantonen dat je de lening van het toestel kunt afbetalen.

Telefoon boven 250 euro is lening

Geld lenen kost geld, zo is de bekende die vanaf nu ook geldt voor alle telefoon abonnenten met een toestel waarvan de waarde boven de 250 euro ligt. Neem je bijvoorbeeld een abonnement met een Samsung S8, dan zul je dit moeten aantonen door middel van een inkomenstoets. Bij deze inkomenstoets moet je inzicht geven over je inkomen, woonlasten en andere leningen dat je in staat bent de kosten van de telefoon als lening af te betalen.

Invloed op andere leningen

Wanneer je deze lening aan gaat tijdens het afsluiten van het contract, dan zal dit registreert worden bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Deze registratie kan effect hebben op andere nieuwe leningen zoals een hypotheek. Bij een dure telefoon kan het voorkomen dat je tot wel 10.000 euro minder krijgt bij een nieuwe hypotheek.

Mogelijke oplossingen

Wil je toch een nieuwe, prijzige Samsung of iPhone kopen? Dan kunnen we nu twee alternatieven geven:
1. Neem een Sim-only abonnement en koop het toestel los. Het is een flinke investering maar je voorkomt dat deze lening effect gaat hebben op andere, belangrijke leningen in de toekomst.
2. Kies een hoger bedrag om te betalen bij aanschaf. Je kiest ervoor om een hoger bedrag te betalen op het moment dat je jouw contract afsluit. Zo is je lening lager en je maandlasten.Deel dit artikel via: