Zijn jouw wachtwoorden wel veilig?

Met grote regelmaat kom ik (nog steeds) tegen, dat mensen makkelijke wachtwoorden gebruiken. Welke ze ook vaak gebruiken voor meerdere accounts. Mensen hiervoor waarschuwen is stap 1, maar ze een oplossing bieden dit anders aan te pakken… dat doe ik in dit artikel!

Zijn we wel veilig?

Volledige online veiligheid en privacy is volgens mij een illusie. Wij delen (on)bewust zoveel van onze gegevens – al is het maar om dat nieuwe shirtje te kopen – dat veel van onze gegevens op grote schaal bekend zijn. Wat mijn uitgangspunt dan ook is, is dat ik geen ‘gekke’ informatie deel. Zoals gênante foto’s (ja, iedereen heeft ze wel) of zaken die ik voor mezelf wil houden. Grote bedrijven willen maar één ding met deze data: meer verkopen en meer winst. Voor jou persoonlijk zit er geen hoog risico aan vast, mits je gekke dingen plaatst of een beroemdheid bent.

Wat voor jou wel van belang is, zijn de accounts die je hebt bij bepaalde bedrijven: de bank, je hypotheekverstrekker… noem maar op. Dat wil je (normaal gesproken) veilig afschermen en je zit niet te wachten op nieuwsgierige mensen die proberen jouw wachtwoorden te achterhalen, zodat zij op die manier bij jouw gegevens kunnen.

Daarom is het heel belangrijk dat je wachtwoorden gebruikt die per account verschillend zijn en moeilijk te onthouden.

Veilige wachtwoorden in een app/tool

Ja, het maken van een account wordt er niet leuker op nu je moeilijke wachtwoorden moet gaan onthouden. Maar dan is daar de oplossing! In de Google en Apple app stores zijn verschillende (door instanties geteste) password managers die jou helpen met het veilig beheren van je wachtwoorden.

Het idee is simpel: na het installeren en registreren bij een wachtwoordmanager (app/tool), kies je één veilig wachtwoord. Een wachtwoord welke moeilijk genoeg is voor anderen, maar toch makkelijk te onthouden is voor jou zelf. Vervolgens ga je alle accounts die je hebt in deze tool zetten. In de app/tool zit een mogelijkheid om veilige wachtwoorden te genereren. Bij het opslaan van de een account in de app/tool, maak je een nieuw wachtwoord aan met het gegenereerde wachtwoord. Je past het wachtwoord aan in het account en dit wachtwoord sla je op in de passwordmanager… of vaak ook wel ‘wachtwoordenkluis’ genoemd.

In de password managers zitten vaak veel hulpmiddelen om je te helpen: de check of je bij niet te veel sites dezelfde wachtwoorden gebruikt, wanneer ze voor het laatst zijn vernieuwd en hoe sterk ze zijn. Zo zijn jouw accounts een heel stuk veiliger geworden. Het is wel een stapje extra om in te loggen bij een account, want je moet het wachtwoord uit de kluis halen, maar dat heb je er wel voor over… toch?

Password manager / wachtwoordenkluis

Welke apps zijn er dan?
Ik heb zelf een aantal favorieten die door miljoenen mensen over de hele wereld worden gebruikt. Er zijn gratis en betaalde applicaties:

  • 1Password (maandelijkse betaling)
  • LastPass (gratis beperkt, maar voldoende mogelijkheden)
  • Keeper wachtwoordbeheer (gratis beperkt, advies betaalde versie)
  • Dashlane (gratis beperkt, advies betaalde versie)
  • En zo zijn er nog meer…

De apps hierboven beschikken onder andere over apps, programma’s voor de Mac en PC, plugins voor browsers en automatisch invullen. Voor volledige functies van de apps, adviseer ik ze in de app store van je telefoon te bekijken.

Gebruik jij een app die hierboven niet mag ontbreken? Neem dan contact met me op en ik zal het artikel bijwerken!Deel dit artikel via: