Je volgende computer is geen computer, althans dat zegt Apple met de iPad

Het is alweer 10 jaar geleden dat Steve Jobs – wederom – een revolutionair product presenteerde: de iPad. Waar toen lacherig werd gedaan over zo’n vergrootte iPhone, is de iPad nu niet meer weg te denken voor professionals en in gezinnen. En Apple zet door, want volgens hun eigen zeggen is jouw volgende computer geen computer.

Apple heeft de concurrenten op gebied van tablets ver achter zich gelaten. Zo’n beetje ieder techbedrijf is gestopt met het maken van tablets. Alleen Samsung probeert het nog en een paar kleine bedrijven. Maar Apple laat de concurrentie ver achter zich. Toch gaat Apple zich in een nieuwe strijd mengen, want door de hun tablet te positioneren als vervanger van een computer, gaan ze Microsoft achterna met bijvoorbeeld de Surface: een laptop / tablet in een. Dat wordt een spannende strijd.

De iPad als computer

Met de lancering van de nieuwe iPad Pro presenteerde Apple ook een (peperduur) toetsenbord met touchpad (muis). Met dit toetsenbord + touchpad, positioneert Apple de iPad als dagelijkse computer. Nu gebruiken veel mensen deze al voor het maken van aantekeningen via een toetsenbord, maar nu komt daar dus ook ondersteuning voor een muis bij. Vanaf iPadOS 13.4 kan iedereen via bluetooth een muis koppelen aan zijn of haar iPad. Hiermee krijg je toch meer een laptop ervaring.

Niet alleen voor de professionele gebruikers wordt de iPad als vervanger voor computer interessanter, maar ook voor studenten en andere gebruikers om de dagelijkse werkzaamheden te kunnen doen.

Macbook vs iPad

Want hoe zit het nou met de Macbook, gaat Apple nu niet in zijn eigen vaarwater zitten? Ja en nee. Met de Macbook zal Apple zich voorlopig nog blijven focussen op de poweruser. Want lang niet alle software draait op een iPad. Daarbij blijft de Macbook een krachtpatser, om de moeilijkere taken uit te blijven. Dat zal voor veel mensen toch nog (even) de voorkeur blijven.

WWDC 2020

Interessant om naar uit te kijken is de jaarlijkse ontwikkellaarsconferentie van Apple: WWDC 2020. Dit jaar echter zonder ontwikkelaars – of in ieder geval niet op een locatie – vanwege het Coronavirus. Ieder jaar presenteert Apple op WWDC de laatste softwareupdates en ook dit jaar zal dat niet anders zijn. Vorig jaar werd de software van de iPad (iPadOS) losgetrokken van die van de iPhone (iOS). Voorheen draaide beide apparaten op iOS. Met iPadOS komt er dus meer nadruk te liggen op zelfstandige functies voor de iPad. Dit jaar zal Apple nog een stap hierin gaan maken om de iPad echt als een computer of een vervanger hiervan aan te laten voelen.Deel dit artikel via: