Je computer opschonen en in optimale conditie houden

We zijn tegenwoordig vooral bezig op de mobiele telefoon, maar het meeste werk wordt nog steeds op een computer gedaan. Je computer opschonen en updaten is dan belangrijk om goed je werk te kunnen blijven doen. Met deze tips blijf je met plezier, zonder frustraties met je computer werken.

Is je hardware nog bij de tijd?

Zonder je op kosten te jagen, is dit een vraag die ik je om te beginnen wil stellen. Want als je  computer meer dan vijf jaar oud is, mag je niet verwachten dat deze dan nog heel soepel draait. Maar is je computer rond 3 jaar oud, dan kun je er nog even mee vooruit en kunnen de onderstaande tips veel effect hebben. Ik ga er dus even vanuit, dat je computer nog niet de grens van bejaardheid (< 5 jaar) heeft bereikt.

Is je computer toch te oud, overweeg dan om verder te kijken naar nieuwe hardware. Er zijn dan twee opties: koop een compleet nieuw systeem of kijk of hardware matige uitbreiding mogelijk is. Zoals het bijzetten van geheugen of extra hardeschijfruimte.

Computer opschonen en optimaliseren

In dit artikel leg ik niet uit hoe je jouw computer schoonmaakt, dus de acties die je moet uitvoeren. Maar ik geef wel tips waar je aan moet denken… daarom is dit artikel interessant voor zowel Windows als Mac gebruikers.

Tip 1: software updaten
Normaal gesproken zorgen software updates voor een betere performance. Controleer regelmatig op updates. Het geeft niet alleen meer functionaliteiten, maar is er vooral op gericht om de computer stabieler en veiliger te maken.

Software niet alleen het besturingssysteem (Windows en MacOS), maar ook de programma’s die op je computer draaien. Bekijk dus ook of je programma’s updates hebben.

Tip 2: programma’s opschonen
Veel winst is te behalen bij het weggooien van programma’s die je niet meer gebruikt. Gooi deze eraf!!! Het zorgt niet alleen voor een schonere en snellere computer, maar het geeft je ook meer overzicht tijdens je werk.

Tip 3: virusscanners
Vooral op Windows (maar op Mac kan het ook geen kwaad) zijn virusscanners van levensbelang. Heb je er nog geen, installeer deze dan snel. Je hebt verschillende gratis virusscanner van bijvoorbeeld Avira of AVG. Maar ik adviseer voor een paar tientjes een betaalde versie te nemen, zodat je volledig beveiliging hebt. Heb je al een virusscanner, controleer dan of de licentie niet is verlopen.

Tip 4: opruimen
Het opruimen van een computer kan zeker bijdragen aan de snelheid. Dit kun je doen door gebruik te maken van een cloud, zodat niet alles lokaal opgeslagen staat. Maar ook iedere week of maand een handmatig bestanden overzetten op een externe harde schijf geeft weer veel extra ruimte. Zorg vooral dat grote (bulk) bestanden niet teveel ruimte in blijven nemen, zoals foto- en videobestanden. Opruimen zorgt niet alleen voor meer ruimte en een snellere computer, maar ook voor meer overzicht,

Tip 5: Auto-cleaner (persoonlijke aanrader!!!)
Het programma CC-cleaner is een programma waar ik al jarenlang mensen veelvuldig mee heb geholpen. Door de tijd heen worden er overal bestanden (ongewenst) op je computer opgeslagen. Bijvoorbeeld door het bezoeken van websites. Dit programma scant heel je systeem en ontdoet je deze onnodige bestanden. Dit programma te downloaden voor zowel Windows als Mac. Klik hier om CC-cleaner te downloaden.

Extra: apps voor die je telefoon schoonmaken

Zoals CC-cleaner helpt voor je computer, zijn er ook voor je mobiele telefoon of tablet apps die makkelijk rotzooi verwijderen. Ook op je telefoon worden bestanden vanuit websits of apps opgeslagen en zelfs na het verwijderen van een app blijft er nog wel eens wat achter. Met het programma Magic Cleaner voor iOS apparaten kun je iPhone en iPad schoonmaken. Voor Android is Clean Master een populaire app. Je hebt zo weer een besparing van honderden mb’s, en daar kun je toch weer veel foto’s voor in de plaats opslaan.Deel dit artikel via: