Hoe herken je WhatsApp fraude en wat kun je ertegen doen?

Het is de laatste weken vaak in het nieuws: WhatsApp fraude. Familie, kennissen of vrienden die je een WhatsApp bericht met het verzoek geld over te maken, omdat ze zogenaamd in financiële nood zitten. In dit artikel leg ik uit hoe je WhatsApp fraude kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

Zo herken je WhatsApp fraude

Een gefraudeerd bericht lijkt in eerste instantie te komen van iemand die je persoonlijk kent. Je broer, moeder, oma of beste vriend/vriendin. Hij of zij legt uit dat er een storing is bij zijn of haar bank en hierdoor tijdelijk geen geld kan overmaken. De persoon vraag dan of jij niet wat geld kan voorschieten. Het lijkt betrouwbaar, ook door een ingestelde profielfoto, maar schijn bedriegt. Het gaat in de meeste gevallen om een crimineel!

Deze criminelen maken misbruik door informatie die zij over jou, vrienden en familie vinden op sociale media. Bijvoorbeeld via Facebook enzovoorts. Gelukkig kun je fraude wel herkennen:

 • Men maakt gebruik van een onbekend nummer
 • Er wordt direct om geld gevraagd
 • Men heeft haast dat je het overmaakt
 • Je kunt ze niet bellen, of nemen niet op

Hoe voorkom je WhatsApp fraude?

Gezond verstand gebruiken is de allerbelangrijkste tip die ik je kan geven, maar dan ben je er nog niet. Want toch zijn er al veel mensen geweest die er in zijn getrapt en het totaal niet van zichzelf verwacht hadden. Maar hoe kun je het dan wel voorkomen?

 • Controleer het telefoonnummer
  Is het onbekend, bel dan op naar het nummer. Krijg je geen gehoor, maak dan niets over!
 • Stel specifieke vragen
  Stel vragen om te achterhalen of het ook echt die persoon is; iets wat alleen jullie twee weten. En vraag dan niet naar de bekende weg zoals een geboorte datum. Het moet over dingen gaan die je ooit samen hebt gedaan.
 • Bescherm je eigen profielen
  Wees heel voorzichtig met alles wat je deelt op je eigen sociale media. Stel je privacy zo in, dat alleen vrienden jouw profiel, vriendelijst en al het andere kunnen bekijken.
 • Waarschuw familie en vrienden
  Blokkeer het nummer en waarschuw iedereen op je heen. Zo worden ander ook geen slachtoffer. Neem natuurlijk vooral contact op met degene, uit wiens naam het bericht is gestuurd, Maar dat moest je in de voorgaande stappen ook al doen 😉

Aangifte

Ben je onverhoopt toch slachtoffer geworden van fraude, doe dan aangifte bij de politie. De pakkans is nu nog laag doordat er weinig mensen – wellicht uit schaamte – er melding van maken. Het is belangrijk dat deze nieuwe vorm van criminaliteit serieus genomen wordt door instanties. Zo bescherm je ook je familie en vrienden.Deel dit artikel via: