Dossier: Microsoft software 2017 (update: conferentie Microsoft Build)

Eind 2016 kondigde Microsoft de eerste grote update voor Windows 10 aan, de ‘creators update’. 11 april 2017 is deze versie voor het publiek gereleased. Een maand later op 11 mei later kondigde Microsoft tijdens de software conferentie ‘Microsoft Build 2017’ de volgende update voor Windows 10 aan: ‘Fall creators update’.

Laatste update, 17 mei 2017: Microsoft Build 2017 – aankondiging Windows 10 ‘Fall Creators Update’
Update 18 april 2017: Release Windows 10 ‘Creators Update’

Lees alles over de software ontwikkelingen van Microsoft in dit dossier.


17 mei 2017: Microsoft Build 2017 – aankondiging Windows 10 ‘Fall Creators Update

Tijdens de software conferentie ‘Microsoft Build’ kondigde het bedrijf de volgende update voor Windows 10 aan, de ‘Fall Creators Update’. De update sluit aan bij de update die vorig jaar werd aangekondigd maar gaat in creativiteit nog veel verder. Zo is er aandacht voor uitgebreide video animaties, effectief bestanden delen via de cloud op meerdere apparaten, doorwerken aan documenten in het verleden en augumented reality. Genoeg om er eens verder te kijken naar wat Microsoft ons in de toekomst te bieden heeft. Daarom hebben we de onderstaande video gekozen van ‘The Verge’. Zij hebben een mooie samenvatting gemaakt van alle aankondingen die Microsoft heeft gedaan op 11 mei jl.


18 april 2017: Release Windows 10 ‘Creators Update’

Microsoft heeft vorig jaar zijn eerste grote update uitgebracht voor Windows 10. Dit bracht natuurlijk weer nieuwe features. Op 11 april is een tweede grote update (versie 1703 build 15063.13) uitgerold voor Windows 10, ook wel de ‘creators update’ genoemd. Deze versie brengt natuurlijk nieuwe features met zich mee, maar ook weer een reeks beveiligingsupdates.

De belangrijkste en meest noemenswaardige features/verbeteringen zijn: privacy-instellingen, mappen in het startmenu, beveiligingsupdates, veranderingen in internetbrowser Edge, nachtmodus en gamingmodus

Privacy
Tijdens de installatie van de creators update krijg je een menu met privacy keuzes. Deze bestaan onder andere uit keuzes voor het verzamelen van (persoonlijke) gegevens vanuit Windows 10. Hier is het belangrijk goed te lezen wat Windows 10 wil verzamelen en of je wel wilt dat Windows deze data verzameld.

Mappen in startmenu
Sinds Windows 8 zijn we inmiddels gewend geraakt aan de tegels die in het startmenu zitten verwerkt. Nu is er de mogelijkheid om meerdere tegels (snelkoppelingen) onder één map te zetten. Daardoor kun je je tegels overzichtelijker maken binnen het startmenu.

Beveiligingsupdates
Met de nieuwe beveiligingsupdates zijn er ook andere verbeteringen aangebracht. Zo heeft Microsoft, Windows Defender (Windows zijn eigen antivirus programma) verbeterd. Waar Microsoft ook rekening mee heeft gehouden is het tijdstip wanneer Windows updates uitvoert. Nu is er de mogelijkheid updates uit te stellen tot 7 dagen. Zo kun je er zekerder van zijn dat updates niet worden geïnstalleerd op een moment dat je niet uitkomt.

Internetbrowser Edge
Ook de Edge-internetbrowser heeft enkele nieuwe features gekregen. Zo is er nu ook de optie om favorieten uit andere browsers zoals Chrome, Firefox te importeren. De tweede aanpassing aan de browser zijn voorbeeldweergaven van andere tabbladen. Als je met je cursor over een ander tabblad beweegt verschijnt er een kleine weergave van de site in dat tabblad. De derde aanpassing aan Edge is de grootste verandering. Links van de openstaande tabbladen staat een icoontje met een pijltje. Als je daar op klikt, verdwijnen al je openstaande tabbladen zodat je aan een nieuwe sessie kan beginnen. Als je de gesloten tabbladen toch weer wilt openen, dan kun je hiervoor het tweede icoontje gebruiken.

Nacht- en gamingmodus
Nu heeft Windows ook een nachtmodus ingebouwd. Daardoor wordt het blauwlicht uitgeschakeld en creëert dit een rustiger beeld voor de ogen. Dit is vooral fijn wanneer u in de avond achter u laptop werkt. De nachtmodus heeft bewezen effect op uw slaappatroon.

Ook is er interessante functie voor gamers. In deze update geeft Windows bepaalde functies minder prioriteit geeft. Daardoor is er meer rekenkracht vrij voor games zodat ze nog stabieler draaien. Ook is er de mogelijkheid van het streamen van games zodat anderen mee kunnen kijken hoe jij gamed. Daarbij kunnen games ook opgenomen worden.

Conclusie
Wij hebben de nieuwe features een periode getest en kunnen concluderen dat het zeer aangename veranderingen zijn. We beseffen dat veranderingen ook kunnen leiden tot onduidelijkheden. Heeft u vragen omtrent de update, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!Deel dit artikel via: