Dossier: Google software 2017 (update: ontwikkelaars conferentie I/O)

In dit dossier kun je alles vinden over de software van Google. In maart 2017 kwam Android Wear 2.0 uit voor de smartwatches en diezelfde maand kondigde Google, Android O aan. Op 17 mei was de start van ontwikkelaars conferentie Google I/O 2017. Ook hier werden weer een aantal interessante aankondigingen gedaan voor ontwikkelaars, maar ook voor de gewone gebruikers.

Laatste update dossier, 18 mei 2017: (Android O, developers preview)
Update, 22 maart 2017: Android O, developers preview


18 mei 2017: Google I/O 2017

Herkenning met Google Lens
Even een serienummer doorgeven… we maken een foto, maar het is dan ook vaak nog niet goed leesbaar en we moeten de informatie over het product ook nog zelf op zoeken.. Met ‘Google Lens’ brengt Google een nieuwe functionaliteit waarbij je een foto kan maken van een serienummer of productnummer en je telefoon direct de juiste gegevens erbij zoekt. Deze informatie kun je gemakkelijk delen en zo ben je niet meer veel tijd kwijt aan het zoeken.

Assistent
Siri, Cortana, Google assistent, het zijn een aantal voorbeelden van de virtuele assistenten die Apple, Microsoft en Google aanbieden om je gemakkelijker te laten werken in je dagelijks leven. Vraag en zij geven antwoord. Ook tijdens deze conferentie kondigde Google nieuwe verbeteringen aan. Zo kun je de assistent vragen een foto te maken van buitenlandse teksten en zal het direct voor je vertalen. Er zijn nog talloze extra toevoegingen waarvoor we verwijzen naar de keynote video. Daarnaast brengt Google hun assistent nu ook uit op de iPhone en dit zal Apple weer dwingen Siri verder te ontwikkelen en slimmer te maken.

Foto’s
Foto’s delen met familie en vrienden gaat makkelijker worden dan ooit. Google heeft de foto app verder ontwikkeld en biedt de gelegenheid foto’s te categoriseren en te delen met contacten. Deze contacten zien jouw gedeelde album op hun telefoon verschijnen en daar de foto’s uithalen die zij graag willen gebruiken. Erg handig, want iedereen kan er snel zijn of haar foto’s in toevoegen en ook weer met jou delen.

Android op budget telefoons, Android GO
Veel smartphones worden duurder en duurder, maar er zijn ook nog genoeg budget telefoons voor mensen die minder geld te besteden hebben. Omdat Android mee groeit met de grote telefoons, willen ze met Android GO een ‘light versie’ van Android op de markt brengen. Zo kan het besturingssysteem draaien op alle telefoons met 1gb geheugen en heb je volledige controle over je data-gebruik wat ook aanzienlijk in de kosten kan schelen.

Ontwikkelaars
Google kondigde geen grote nieuwe software platformen aan. Android O is immers in maart al aangekondigd en Google heeft de publieke beta beschikbaar gesteld. In tegenstelling tot Apple, die op 5 juni hun ontwikkelaars conferentie WWDC zullen organiseren en daar de nieuwe iOS, MacOS en WatchOS zal aankondigingen, focust Google zich nog meer op de kleine elementen. Zo was er geen aankondiging bijvoorbeeld Android Wear 3.0, maar lanceerde Google voor de ontwikkelaars wel een nieuw programmeer programma zodat zij hun apps nog veiliger en effectiever kunnen ontwikkelen. Op langere termijn zullen we hier allemaal het voordeel van zien.

Conclusie
Google gaf ons geen grote aankondigingen, maar er is genoeg om naar uit te kijken. Het effectiever maken van kleine dingen om het gebruiksgemak te vergroten, maakt het gebruik van onze telefoons en andere Google platformen toch weer net iets makkelijker en fijner.

Er is nog zoveel meer wat we niet in dit dossier bespreken, maar daarom hebben we nog altijd de videobeelden. The Verge heeft een mooie samenvatting gemaakt van het evenement, deze kun je hieronder bekijken. Voor de liefhebbers staat hieronder ook de volledige keynote.


Samenvatting keynote samengesteld door The Verge


Volledige keynote


22 maart 2017: Android O – Developers preview

Met de eerste versie die ontwikkelaars kunnen testen zet Google in op notificaties die persoonlijker gemaakt kunnen worden. Zo kan een app ontwikkelaar werken met licht, kleur, geluid, trillen, lockscreen en kan de silent mode overruled worden. De gebruiker krijgt meer controle over de notificaties. Daarnaast komt ook de picture in picture functie naar Android waardoor je filmpjes kan blijven kijken in een hoekje van je scherm, terwijl je bijvoorbeeld met Whats-app berichten bezig bent. Om de batterijduur van je toestel te verbeteren gaat Google de achtergrondprocessen inperken. Dit gebeurde al langer maar Google gaat in haar nieuwe versie ontwikkelaars strenger controleren en zorgen dat apps verplicht van deze functie gebruik gaan maken.

Het zal nog even duren voordat de uitrol van Android O zal komen. In mei zal eerst nog Google I/O plaatsvinden waar we een verdere inkijk zullen krijgen in Android O. De defintieve versie van Android O zal waarschijnlijk in het derde kwartaal van dit jaar komen. 


 

13 maart 2017: Android Wear 2.0

De afgelopen drie jaar stonden in teken van de opkomst van de smartwatch. Voor zover we van een opkomst kunnen spreken. Als je om je heen kijkt zie je toch hier en daar mensen met een smartwatch lopen en dat geeft ons een reden om er dieper in te duiken. We hebben het in dit artikel vooral over de nieuwe de software, want voor de Android smartwatches heeft Google de update Android Wear 2.0 gelanceerd.

De markt
Er zijn momenteel drie grote spelers op de markt qua smartwatches: Fitbit (voor de sportfanaten), Android (bijvoorbeeld LG, Samsung, Motorola) en de Apple Watch die in 2016 bij zijn tweede generatie is aangekomen. De smartwatch is tot op heden nog geen volledig doorontwikkeld product en kent op veel gebieden nog zijn beperkingen. Accuduur en snelheid zijn veel genoemde beperkingen en je kunt er niet iets op doen, wat je op een smartphone niet kan. Toch zie je regelmatig mensen met een smartwatch lopen. Veel genoemde motivaties zijn: het gebruik voor sport, met de tijd meegaan of een leuke gimmick. Smartwatch fabrikanten doen er dan ook alles aan om nieuwe gebruikers te trekken. Een grote winst is te behalen in de software en daarom bracht Google vorige week Android Wear 2.0 uit. 

Android Wear 2.0
Deze nieuwe versie van Android Wear werd in mei 2016 aangekondigd door Google. In deze update draait alles om performance, efficientie en customization. Zo worden je dagelijkse bewegingen nog nauwkeuriger bijgehouden, zullen apps sneller reageren en niet zoveel van je batterij vergen. Daarnaast is de bediening een stuk eenvoudiger geworden. Ook zijn veel functionaliteiten aan te passen zoals je wijzerplaat, zodat je jouw horloge kunt inrichten zoals jij deze het liefste gebruikt. Ook voor ontwikkelaars is het weer een sprong vooruit, zo kan de berichtenapp Telegram bijna alle functionaliteiten bieden op je horloge, zoals je ze ook op je smartphone hebt. Of Android Wear veel makkelijker is in gebruik moet de praktijk uitwijzen. Voor iPhone gebruikers is er ook goed nieuws want wil je geen Apple Watch kopen, dan werken smartwatches met Android Wear 2.0 nu ook met je iPhone.

Momenteel zijn er twee nieuwe smartwatches van LG en Samsung op de markt gekomen die Android Wear 2.0 draaien. We hebben Android Wear zelf nog niet kunnen testen maar er zijn verschillende reviews online te bekijken van Android Wear 2.0 die je een goed inzicht geven over de softwareupdate. Zo kun je bepalen of het de overweging waard is je traditionele horloge aan de kant te leggen en de sprong in het (iets minder) diepe te gaan nemen. We verwachten dat in de komende maanden ook oudere smartwatches hun update naar de nieuwste versie van Android Wear spoedig zullen ontvangen.
 

The Verge review over Android Wear 2.0

Aankondiging Android Wear 2.0 – Google I/O, mei 2016Deel dit artikel via: