Dossier: Apple software 2017 (WWDC)

Ieder jaar, begin juni kondigt Apple haar nieuwste software aan. Doet doen zij tijdens de conferentie WWDC met een grote keynote. Tijdens WWDC 2017 zijn onder andere de nieuwste versies van WatchOS, MacOS en iOS aangekondigd. U leest alles over deze updates in dit dossier.

Laatste update: 06-06-2017, aankondigingen WWDC 2017

WatchOS 4

Twee en een half jaar na de introductie van de originele Apple Watch ontvangt WatchOS alweer de vierde softwareupdate. Het is geen grote update die in het dagelijks leven veel verschil zal maken, maar er zitten toch weer een aantal nieuwe functies in. Zo krijg je uiteraard weer een aantal nieuwe wijzerplaten waar de animatiefiguren van Toy Story over je scherm heen en weer vliegen. Er is daarnaast veel focus voor sport. Zo heeft de workout-app een nieuw uiterlijk gekregen en kun je meerdere workouts tergelijk doen. Ook gaat Apple samenwerken met fabrikanten van sportschool apparatuur. Door het koppelen van je Apple Watch bijvoorbeeld met de crosstrainer via NFC, kan in combinatie met je hartslagmeter op je Apple Watch en de afstanden op je crosstrainer een betrouwbaarder resultaat gegeven worden van je sportresultaten.

MacOS High Sierra

Vorig jaar tijdens WWDC 2016 kondigde Apple, MacOS Sierra aan. Een grote update welke Apple met de nieuwe release MacOS High Sierra wil perfectioneren. Deze verbeteringen zitten vooral onder de motorkap en volgens Apple zal de nieuwe versie van MacOS fijnloos gaan draaien. Er zijn echter wel een aantal aanpassingen die het werken voor de eindgebruiker makkerlijker moeten maken. Zo maakt Apple je mailbox beter doorzoekbaar, gaan ze automatisch afspelen van video’s in Safari uitschakelen en wordt de foto-app nog overzichtelijker.

iOS 11

De grote veranderingen zitten dit jaar in iOS 11, het mobiele besturingssysteem voor de iPhone en iPad. De digitale assistent Siri zal slimmer worden en een natuurlijke uitspraak gaan krijgen. Daarbij zal Siri gaan samenwerken met al je Apple apparaten zodat deze jou en je voorkeuren nog beter leert kennen. De camera-app zal in iOS grote veranderingen krijgen met ondersteuning voor HDR en optische beeldstabilisatie. Het autorijden gaat met iOS 11 een stuk veiliger worden. Je iPhone zal automatisch herkennen of je in een auto zit en geen notificaties tijdens het rijden weergeven. Zo kan je ook niet afgeleid tijdens het rijden. De maps functie wordt daarentegen wel uitgebreid. Zo geeft de maps-app aan hoe hard je waar mag rijden en zal het helpen bij voorsorteren door aan te geven welke rijbaan je moet hebben bij een afslag. Visueel gaat er niet veel veranderen in iOS 11, behalve control centre. Deze zal een redesign krijgen en effectiever werken met de 3D-touch functie welke in de iPhone 6S, 7 en 7+ zit ingebouwd.

De grote veranderingen bij iOS 11 zitten vooral in de appstore en de extra functies voor de iPad. De appstore zal helemaal een redesign krijgen. Voor iPad gebruikers komt er een dock zoals velen bekend voor zal komen vanuit MacOS. In deze dock staan de apps die je het meest gebruikt en wordt multitasken veel gemakkelijker. Daarnaast komt er een nieuwe bestanden-app waardoor je in iOS 11 soepeler door je bestanden kunt bladeren en ze kunt bewerken. Andere functies in iOS 11 zijn onder andere: drag en drop, sneller tussen apps wisselen en ondersteuning voor augumented reality.

 

Beta periode en release

De komende maanden zullen gebruikt worden door Apple om de nieuwe software uitgebreid te testen. Voor WatchOS, MacOS en iOS zijn de ontwikkelaars betas inmiddels uitgebracht en eind juni komen ook de publieke betas beschikbaar. Deze betas zijn echter niet geschikt voor dagelijks gebruik. Wij verwachten dat Apple – gebasseerd op ervaringen uit andere jaren – na de aankondiging van iPhone 8 in september, de nieuwe software in oktober voor het grote publiek zal vrijgeven. Tot die tijd moeten we het doen met een aantal video’s waarop je de nieuwe functies van de software kan bekijken.Deel dit artikel via: