Zo ga je om met persvragen van een journalist

Tring tring… je neemt je telefoon op: “Hallo u spreekt met Jan Jansen van de NOS. Ik hoorde dat u een interessante ontwikkeling heeft rondom Corona, mag ik u wat vragen stellen?” Een journalist is iets interessants op het spoor en wil jou hierover wat vragen stellen, maar je wordt er eigenlijk zenuwachtig van. Geen zorgen, met deze tips kun jij de journalist in alle rust te woord staan!

Zoals ik in een eerder artikel heb beschreven, zijn journalisten geen boe-mannen. Ze zijn mensen die vragen beantwoorden die het volk graag wil weten of nieuws willen brengen dat interessant is voor een groter publiek. Als je dus een journalist gaat beantwoorden, bedenk dan dat je een groter publiek beantwoord. Dat is een verantwoordelijkheid en geeft druk, maar is een mooie kans jouw boodschap met de buitenwereld te delen.

Formuleer een kernboodschap

Na de vraag van de journalist wil je eigenlijk een verhaal vertellen. Formuleer daarom een kernboodschap. Verzamel bij die kernboodschap ondersteunende voorbeelden en argumenten, zodat je een gedegen antwoord kunt geven.

Bedenk hierbij welke vragen de journalist aan jou zou kunnen stellen. Welke vragen je antwoord op gaat geven en hoe, maar ook op welke vragen je juist geen antwoord wilt geven. En vind je vragen bedenken moeilijk, schrijf er dan een aantal op met je collega’s en oefen deze ook. 

Houd de controle

Een journalist kan je overvallen, bijvoorbeeld als die belt op een tijdstip dat het eigenlijk niet schikt. Vraag altijd wanneer de deadline is voor de journalist, zodat je tijd wint om je voor te bereiden op de vragen. Daarbij moet je ook altijd vragen of je de tekst kunt inzien voor publicatie, zodat je kunt controleren op feitelijke onjuistheden.

En als ze je vragen camera te komen?

Nu is het niet meer alleen tekstueel of telefonisch antwoord wat je geeft, maar zien mensen je ook echt. Wat doe je nu? Ook hier moet je bedenken dat je vragen beantwoord van een groep mensen, waar de journalist een afvaardiging van is… het is een kans om vertrouwen te winnen.

Zorg voor een zelfverzekerde uitstraling. Dat doe je door kleding aan te trekken die netjes zijn (niet te!) en waar je jezelf goed in voelt. Neem een neutrale houding aan:; handen over elkaar voor je op tafel of ter hoogte van je navel.

Probeer in het begin van het interview je kernboodschap onder de aandacht te brengen, wacht niet tot voor jou de juiste vraag komt… een interview is voorbij voordat je het weet. Breng je kernboodschap tot leven met concrete voorbeelden, zodat mensen het zich kunnen inbeelden. Maar let op dat je niet te veel spreekt. Wees kort en bondig, spreek zo beeldend mogelijk en vermijd jargon. Dus gebruik geen vaktaal, maar maak het begrijpelijk voor de neutrale kijker.

Voel je jezelf in een hoek gedreven door een journalist?

Een journalist komt vaak naar je toe met een bepaalde gedachte, met een eindproduct in gedachte. Om dit product te realiseren kan het zijn dat een journaliste sturende vragen stelt. Laat je hier niet in meeslepen, laat je geen woorden of uitspraken in de mond leggen. Geef ook geen antwoord voor anderen, maar blijf bij je kernboodschap. En als je ergens geen antwoord op wil geven, leg dan uit waarom niet. Zo blijf je eerlijk en betrouwbaar overkomen.

De belangrijkste vraag kan achteraf nog komen

Het interview is voorbij… Je hebt jezelf er goed doorheen geslagen, de kernboodschap goed verwoord. Maar niets is minder waar! Het interview is pas voorbij als de journalist weg is, want tot dat moment kan hij of zij nog gewoon vragen stellen. Blijf op je woorden en uitspraken letten tot de journalist echt vertrokken is. Begeleid de journalist netjes naar de uitgang, zodat je daar ook helemaal zeker van bent en niet ergens nog gaat snuffelen waar de journalist niet mag komen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Je ziet dat een interview geven wat meer voeten in de aarde heeft dan je zou denken. Zorg voor de juiste voorbereiding!

Tot slot is het belangrijk dat je jezelf aan je woord houdt. Reageer binnen de gevraagde deadline, ga een artikel niet herschrijven maar verander alleen feitelijke onjuistheden en kijk of (na publicatie) uw boodschap goed is overkomen.

Blijf jezelf, zorg voor een goede voorbereiding en blijf in control!

 Deel dit artikel via: