Zelf een vlog maken, hoe doe je dat?

Vlogs zijn het heden en de toekomst! YouTube staat er vol mee; vloggers die hun hele leven vastleggen in video’s. Het is een groot succes en ook de zakelijke markt begint de kracht van vlogs te ontdekken. Maar hoe doe je dat nou, een goede vlog maken? Ik beschrijf het in dit artikel.

Zelf maakte ik vlogs voor mijn afstuderen. Iedere maand filmde ik op een andere locatie, rondom en in de Abdij van Berne, waarin ik mijn voortgang van mijn afstudeertraject besprak. Je zult verder in dit artikel lezen wat voor effect dit heeft gehad!

Waarom?

Wat is de reden waarom je een vlog wilt gaan maken?
Lijkt het je gewoon leuk of heb je een ander doel, zoals het werven van een grote groep volgers? Eigenlijk is iedere reden goed, als je er maar over na hebt gedacht.

Het primaire doel van iedere vlog is verhalen vertellen. Vloggen is een effectieve manier om informatie te delen en hierbij zichtbare voorbeelden in beeld en geluid te geven. Een vlog is zeer persoonlijk, dus je deelt je eigen ervaring. Jouw ervaring is het verhaal.

Doelgroep

Het is goed te bedenken hoe de kijker toegang heeft tot jouw verhaal: is dit zakelijk of privé… en hoeveel tijd heeft de kijker? Pas hier de lengte van je vlogs op aan. Daarnaast is een subtiele tip: de interesse van jouw kijker ligt in het verlengde ligt van jouw interesses. Doe daar je voordeel mee!

Tone of Voice

De toon in je vlogs is heel belangrijk. Je spreekt de kijker aan op zijn/haar ‘niveau’, maar wees persoonlijk. Geef de kijker het gevoel dat ze één-op-één aanspreekt. Daarmee komt de boodschap heel direct binnen en de kijker krijgt hierdoor het gevoel jouw persoonlijk te leren kennen. Zorg voor een band tussen jou en de kijker.

Dit was ook een leuke opmerking van één van de leden van mijn afstudeercommissie.
Bij het binnentreden van het lokaal kreeg ik te horen: ‘we kennen elkaar helemaal niet, maar het is net of ik je nu al weken ken. Dat komt natuurlijk omdat ik je vlogs hebt bekeken!’ Doordat ik de kijker in mijn vlogs persoonlijk aansprak, gaf dit hen het gevoel mij al te kennen.

Aan de slag

Voordat je echt kunt beginnen met filmen, moet je een verhaallijn hebben. Dit kun je doen door thema’s te gebruiken, zoals ‘een top 10 tips maken’, een interview houden of misschien wel een lachwekkende uitdaging die je doet met je vrienden. Wees creatief, laat zien dat je er plezier in hebt en vergeet niet te vragen aan de kijker om jouw uit te dagen. Wat wil jouw publiek graag zien, stel deze vraag en ga er mee aan de slag!

Wat heb je nodig?

Als je de bovenstaande zaken hebt doordacht, dan kun je (bijna) gaan filmen. Maar hiervoor heb je nog wel een aantal spullen nodig. Denk bijvoorbeeld aan…

 • een geschikte camera of smartphone met goede kwaliteit, eventueel met statief of selfiestick
 • rechtenvrije muziek
 • software om de montage te doen, zoals Adobe Premiere voor Windows of iMovie voor de Mac

Helemaal klaar… GO!!!
Je gaat nu echt filmen… denk dan nog aan de volgende praktische dingen:

 • Beeldverhouding: film liggend, dus je telefoon in een landscape beeldverhouding
 • Boodschap: formuleer een boodschap per video en wijk hier niet van af
 • Lengte: weet hoeveel tijd je doelgroep heeft (zakelijker is korter: 2-3 minuten, privé mag wat langer: 5-10 minuten)
 • Geluid: film in een rustige omgeving, waar er niet te veel ruis is. Of zorg eventueel voor een microfoon die minder gevoelig is voor achtergrondgeluiden
 • Licht: film niet tegen het licht in (net zoals met fotografie). Dus ga niet met je rug naar de zon staan. Maar zorg ook voor voldoende licht!
 • Schiet genoeg materiaal: wees kritisch en schiet veel materiaal… wees niet tevreden na één opname. Dat zuchtje wind kan heel je opname verpesten.
 • Tussenfilmpjes: film ook iets anders dan alleen jijzelf als vlogger. Maak tussenshots en monteer deze er tussen. Je kunt wel door blijven praten, ookal ziet de kijker even iets anders. Bijvoorbeeld een stukje film over het onderwerp waar je over aan het praten bent.
 • Muziek: laat op de achtergrond een lekker muziekje doorlopen… soms zacht, dan weer sterker. Dit geeft een afwisselend effect.

Bij het maken van een vlog geldt tot slot de belangrijkste regel: vallen en opstaan
Durf fouten te maken. Durf nieuwe dingen te proberen, zowel in het filmen als het monteren. Zo kom je iedere keer weer een stapje verder met het maken van leuke filmpjes, waarvan je kijkers niet genoeg van krijgen!

 

Is het vloggen niets voor jou, maar schrijf je liever?
Lees dan ook mijn artikel met tips over het schrijven van een blog.Deel dit artikel via: