Teksten redigeren, zo doe je dat!

Krijg jij regelmatig een tekst onder je neus geschoven met de vraag of jij deze wilt redigeren? Met deze tips geef je ze foutloos terug aan de schrijver!

Redigeren is niet direct strepen

Wacht even met strepen… begin eerst met het (rustig) lezen van de tekst. Wat is het onderwerp van deze tekst, wat is de doelgroep, het doel? Wat wil de schrijver bereiken met het artikel? Informeren, interesse wekken of activeren? En staan de belangrijkste W-vragen erin: Wie, wat, waar, wanneer, waarom? 

Roept de tekst vragen op?

Het belangrijkste waar je eerst naar kijkt bij het redigeren van een tekst: zijn de lezersvragen goed beantwoord. Of anders gezegd: roept deze tekst nog vragen op? Weet daarom goed wat de vragen zijn van de lezer. Geeft de schrijver hier kort en krachtig antwoord op?

Boodschap op de eerste plek

Beantwoord de schrijver de belangrijkste lezersvraag in het begin? Staat de kernboodschap goed vooraan? De tekst moet opgebouwd zijn als een piramide: de belangrijkste boodschap en belangrijkste lezersvraag moeten in de inleiding beantwoord worden.

Lees tip: bij het schrijven van een persbericht gebruiken we ook vaak het principe van ‘oprolbaarheid’. Lees in dit artikel maar eens wat dat is!

Structuur en opbouw

Ziet de tekst er goed uit qua structuur? Zijn de alinea’s niet te lang, wordt er gebruikt gemaakt van tussenkopjes en is er voldoende witruimte? Kijk goed naar de opbouw: staat de kernboodschap (waarom?) vooraan, gevolgd door de onderbouwing (waaruit blijkt dat) en tot slot is er goede bewijsvoering van al het voorgaande dat je hebt geschreven.

Is het aantrekkelijk om te lezen?

Is het leuk om de tekst te lezen, is het levendig genoeg? Maakt de schrijver bijvoorbeeld gebruik van citaten en past de schrijver woorden die passen bij de doelgroep?

Foutloos geschreven?

Zoals eerder gezegd, begin niet gelijk met schrappen. Kijk eerst naar al het bovenstaande, de inhoud. Daarna mag je los gaan op de spelling!Deel dit artikel via: