Mensen helpen op afstand: blijf rekening houden met privacy

Door het Coronavirus zijn we massaal thuis gaan werken en mensen op afstand gaan helpen. Hiervoor hebben allemaal nieuwe dingen in moeten richten, zoals een nieuwe werkplek met diverse apparatuur en nieuwe software. Maar blijf je wel rekening houden met de privacy?

Doordat we mensen op afstand zijn gaan helpen en op een andere manier zijn gaan samenwerken met collega’s, zijn veel bedrijven op een andere / nieuwe manier data aan het verwerken. Natuurlijk zijn veel werkprocessen en systemen ingericht vanuit noodzaak, maar de vraag is of hier serieus is gekeken naar de privacy. Met andere woorden: voldoet alles nog aan de AVG zoals dat een paar jaar geleden zon hot-item was?

Om het voordeel van de twijfel te geven ga ik er vanuit dat bedrijven dit hebben gedaan of doen, maar het is nu ook tijd om hier met je achterban over te communiceren!

Werk je privacyverklaring bij!

Het zal je misschien ontschoten zijn in het opzetten van alle werkprocessen en systemen, maar nu het allemaal werkt is het tijd om duidelijk te communiceren naar je achterban. Hebben de systemen die je gebruikt om data te verwerken effect op je privacyverklaring? Heb je deze al bijgewerkt?

Mensen blijven ook in deze tijden hun rechten houden volgens de AVG, bijvoorbeeld om hun gegevens in te zien of verwijderd te worden. Dit geldt voor alle data en systemen, ook die jij (mogelijk) nog niet beschreven hebt. En staat al jouw data wel binnen de Europese Unie of is het bij het implementeren van een nieuw systeem de data toch op Amerikaanse bodem terecht gekomen? Hoogste tijd om dat goed uit te zoeken. Communiceer hierover met je achterban over de aanpassingen, ze zullen mogelijk vragen hebben maar je eerlijkheid ook waarderen!

En weet je nou niet meer precies wat er allemaal hoort bij de AVG?
Lees dit artikel dan nog maar eens door!

Een mooi voorbeeld: muren zijn weggevallen!

Wat een tijd als de Coronacrisis ons voor positiefs heeft gebracht, is dat er veel meer dingen mogelijk waren en zijn. Zoals in de gezondheidszorg; hier zijn ze jarenlang aan het neuzelen geweest over het opzetten van een landelijk patiëntenportaal. Dit lukt niet. Toen de nood hoog was om data over Coronapatiënten snel te delen, werd er snel een COVID-19 portaal opgezet voor informatie-uitwisseling.

Hoewel dit geen definitieve oplossing is voor een landelijk patiëntenportaal, is het knap dat dit zo snel uit de grond is gestampt. Met inachtneming van de privacy, want wanneer deze Coronacrisis voorbij is zal de patiëntendata verwijderd worden. Het is goed dat ze dit er bij vermelden, ondanks de spoedklus die het is geweest.Deel dit artikel via: