Hoe maak je een podcast?

Podcasts zijn er al jaren, maar in Nederland worden ze recent pas veel beluisterd. Ze zijn geschikt voor het delen van iets dat leerzaam is, of onderwerpen waar luisteraars zich in willen verdiepen. Heb je zelf ooit nagedacht over het maken van een podcast? In dit artikel beschrijf ik hoe, zodat jij aan de slag kan!

Formuleren van een kernboodschap

Iedereen die iets met communicatie doet, moet weten dat je geen enkel middel kunt maken zonder dat hier een goed doordacht idee achter zit. Dus ook bij een podcast. Bij een podcast zend je een boodschap naar de ontvanger. Bijvoorbeeld: ‘Zo kun jij groeien in je geloof’? In de podcast ga jij als expert hier antwoord opgeven aan de hand van een helder geformuleerde kernboodschap.

Script uitschrijven

Om zo’n boodschap goed naar voren te laten komen in een podcast, start je met het schrijven een script. Dat klinkt heel groot, maar geloof me… je voorkomt dat je de belangrijkste dingen vergeet te vermelden. Je bent zonder script zo 5 opnames verder om alles er goed in te krijgen.

Een script hoeft overigens geen compleet uitgeschreven tekst te zijn. Een tijdlijn van het gesprek is voldoende, met daarin de punten die je in een bepaalde volgorde aan bod wilt laten komen. Het moet immers wel natuurlijk overkomen, als een normaal gesprek van jou naar de ontvanger en geen voorgelezen verhaal. Het kan ook een gesprek zijn tussen meerdere mensen, maar alle gesprekken hebben voorbereiding nodig!

Opname: goede apparatuur in een gepaste omgeving

Na het uitschrijven van je script, kun je beginnen met het opnemen van je podcast. Zorg dat je hiervoor geschikte apparatuur hebt. De geschiktheid van de apparatuur is (in mindere mate) afhankelijk van je doelgroep. Heb je een kleine groep luisteraars, dan kan dit via een geluidsopname apparaat, waarbij je het bestand upload op je computer. Maar ga je voor grotere groepen opnemen, dan is een microfoon geen overbodige luxe.

Daarnaast is een goede ruimte belangrijk, zodat je niet wordt gestoord. Maar als je iets opneemt voor bijvoorbeeld de NS, dan mag je best een trein op de achtergrond horen rijden. Kies een setting die bij jouw podcast past. Dat draagt bij aan de beleving van de luisteraar.

Monteren

Een geluidsopname monteren? Jazeker! Na je opname beluister je jouw hele opname terug op oneffenheden en ruis. Of je opname goed is, dat heb je snel genoeg gehoord… en oefening baart kunst. Maar misschien zit er toch nog ergens die kraak in. Zorg dat je een programma beschikbaar hebt zoals Adobe Audition om dit er uit te filteren. Hoe ver je hier in gaat, is ook weer afhankelijk van de professionaliteit van het product dat jij wilt bereiken.

Delen en publiceren

Wauw hij is klaar, jouw eerste podcast! Nu nog zorgen dat hij richting je doelgroep komt. Hiervoor moet je hem eerst publiceren, bijvoorbeeld via een (betaald) account van iTunes. Maar je kunt hem ook gewoon op je website publiceren en daarna promoten via sociale media. Daarnaast is Libsyn (5 dollar per maand) een goede site om je podcast te uploaden. Libsyn maakt connectie met alle grote podcastapps (iTunes, Overcast etc.) waar luisteraars jouw podcast kunnen vinden.

Weet wel, dat het succes van jouw podcast is afhankelijk van je boodschap en de aantrekkingskracht daarvan op luisteraars.

Denk je een super interessant onderwerp te hebben? Denk dan vooruit… bedenk meerdere podcasts. Want iets wat goed is, daar willen mensen (luisteraars) meer van hebben!Deel dit artikel via: