De media en onze eigen invloed: wat leren wij van deze crisistijd?

In deze bizarre tijden en spelen media een interessante rol. Wat we vooral niet mogen onderschatten hierin is ons eigen mediagebruik. We liken en delen er op los, maar of we daarmee bijdragen aan de verspreiding van de juiste informatie? Maar hoe herken je hoax-berichten en fake-news… welke berichten kan je vertrouwen en delen? Neem deze tips maar eens in je op!

Gezond verstand

Zoals dat gaat met hygiëne en de social distancing (sociale afstand), geldt ook voor mediagebruik: gebruik je gezonde verstand!!! De afgelopen periode ben ik (en ongetwijfeld jij ook) overspoeld door berichten met waar- en onwaarheden over het Coronavirus. Wat kan je vertrouwen, wat is waar en wat niet? In ieder geval is het goed om te beseffen, dat jij (wij) door dergelijke berichten (zonder enige achtergrondcheck) te delen, een grote rol hebben in het delen van onwaarheden. Gebruik dus je gezonde verstand en neem deze regels in je op:

  • Check de bron
    Is de bron één of ander vaag troll-account of komt het van een autoriteit zoals de rijksoverheid? Kijk even op het profiel van de plaatser en je weet genoeg.
  • Plaats geen misleidende berichten of berichten die flauwekul zijn
    In een land gingen ze massaal aan de alcohol, omdat dit zou helpen tegen het Coronavirus. Fakenews, met als resultaat veel doden door alcoholvergiftiging.
  • Check tekst via Google
    Vertrouw je een tekst niet, kopieer en plak hem in Google. Vaak krijg je bijvoorbeeld op een forum te zien, dat iemand anders het bericht ook al heeft gekregen. En dat zij er inmiddels achter zijn dat er niets van waar is.
Media: nu en de toekomst

Juist in deze crisistijd is het belangrijk je informatie van de juiste bronnen te halen. Maar dat geldt niet alleen voor nu, maar ook voor de toekomst. Ook in de toekomst wanneer we (hopelijk) weer naar ons oude vertrouwde leven kunnen terugkeren, zullen de hoax-berichten ons om de oren blijven vliegen. Blijf kritisch over je eigen rol en invloed hierin.Deel dit artikel via: