Online of offline tijdens de vastentijd?

Twee jaar geleden schreef ik voor Katholiek.nl – in kader van de in de veertigdagentijd – een opinieartikel, waarin ik kritisch keek naar het gebruik van sociale media. Voor de vastentijd van dit jaar zie ik dat het opinieartikel nog steeds actueel is. In dit artikel ga ik weer een stapje verder en help ik je de vastentijd goed ‘offline’ door te komen.

Geen sociale media tijdens in de Vastentijd

Heb jij besloten dat ‘niet op sociale media zitten’ jouw doel is voor de Vastentijd? Dan heb ik een aantal tips voor je om dit zo succesvol mogelijk te doen:

  • Wat is je hoogste doel: is dat het niet gebruiken van sociale media, of om tijd over te hebben zodat je mensen kunt bezoeken die je lang niet meer hebt gezien? Voor een diepere reden, kun je meer motivatie opbrengen!
  • Wees consequent en eerlijk tegenover jezelf : YouTube is ook sociale media, dus ga de tijd die je over hebt niet invullen met het kijken van video’s.
  • Deactiveer vervolgens je accounts, bijvoorbeeld Facebook.
  • Verwijder de sociale media apps van je telefoon – dat geeft een opgeruimd gevoel!
  • Zet de meldingen van je telefoon op stil… de grootste verleiding komt immers als dat pingetje gaat.
  • Zorg voor een nuttige invulling voor de tijd die je over hebt: Vasten is niet alleen een tijd van laten, maar ook een tijd van doen. Stel als je vier uur per week op sociale media zit, dan kun je deze tijd nu gebruiken om bij mensen fysiek op bezoek te gaan.

Wist je dat…
in de veertigdagentijd de zondagen niet tellen als vastendagen! Dat wisten wellicht een hoop niet-christelijke lezers niet, maar veel voor gelovigen vertel ik hiermee iets nieuws. De vastentijd eindigt met het Hoogfeest van Pasen. Je begint dus niet vanaf Aswoensdag 40 dagen te tellen, want dan kom je aan het einde iets tekort!

 

Wat betekent ‘offline zijn’ voor de Kerk en hun communicatie?

Dat mensen (mogelijk) besluiten om offline te zijn tijdens de vastentijd, kan betekenen dat zij boodschappen uit de parochie of gemeenschap kunnen missen. Hier moet je dus op anticiperen!

Omdat we al in de vastentijd zitten is deze tip wat verlaat, maar wel handig voor volgend jaar.
Organiseer bij de volgende vastentijd een breed initiatief: de parochie en parochianen gaan samen offline. Je bedenkt een alternatief om in deze tijd wel met ze in contact te blijven, bijvoorbeeld een extra uitgave van het parochieblad of persoonlijk contact via WhatsApp. Of het nog beter: nodig mensen uit voor de Heilige Mis en drink na afloop koffie samen, zodat ze elkaar kunnen ontmoeten. Dan kun je persoonlijk spreken met anderen, wat je anders met ze had gedeeld op sociale media.

Een inspirerende vastentijd toegewenst!Deel dit artikel via: