Waardevolle lessen

Soms krijg je in je leven kleine of grote lessen die je je hele leven met je meedraagt. Toen ik begon met het studeren van communicatie zag ik op tegen een aantal aspecten van het vak. Tot het moment dat we een gastcollege kregen van een succesvolle marketeer. Zijn uitspraak zette mij in mijn kracht!

Mijn motivatie om communicatie te gaan studeren was om met mensen samen te werken aan een groter doel. Niet het creatieve gedeelte of het strategische gedeelte, nee… iets waardevols maken waarbij de medemens bij geholpen is. En hoe? Dat zou ik wel leren tijdens de opleiding. Gedurende de opleiding kreeg ik snel gevoel voor een aantal zaken die leuk waren en de zaken die minder waren. Zo wordt van een communicatieprofessional verwacht dat hij of zij foutloos teksten kan schrijven. Het schrijven van teksten was ook niet mijn sterkste kant en leuk vond ik het ook niet. Dus ik zag daar iedere keer tegenop.

Gastcollege

Tijdens een gastcollege van een succesvolle Bossche marketeer vertelde hij ons hetzelfde. Marketeers, maar vooral communicatieprofessionals worden geacht goed te kunnen schrijven. Maar dat was ook niet één van zijn talenten. De uitspraak die hij toen deed opende mijn ogen: “Als je in je vakgebied heel erg goed bent in veel dingen, maar in één ding of een paar dingen niet, dan laat je jezelf daar toch niet door tegenhouden? Maak van je kwaliteiten je kracht en zorg dat je onderscheidend bent, wat je niet kunt laat dat lekker aan een ander over.” In zijn geval betekende dit dat hij zijn vrouw alle teksten liet schrijven.

Deze uitspraak zette mij in mijn kracht en liet me toen al tijdens mijn studie voelen: ik ben een communicatie-man, dit is mijn vak, door middel van goed communiceren wil ik de mensen voor wie ik werk verder helpen!

Vijf jaar verder

Inmiddels ben ik vijf jaar verder na dit gastcollege. Ik ben afgestudeerd communicatieprofessional… en moet je nou eens zien. Ik schrijf blogartikelen voor mijn website, ben communicatieadviseur (en maak hierdoor deel uit van de redactie) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis waar ik veel teksten schrijf en ben zelfs een tijd hoofdredacteur geweest van Katholiek.nl waar ik ruim honderd artikelen in een jaar tijd heb geschreven.

In mijn geval heb of ben ik wat ik eerst als mijn zwakte zag, om aan het zetten naar een kracht. Dit is natuurlijk niet dezelfde benadering als de uitspraak die mij zo inspireerde van deze marketeer, maar het heeft mij er wel tot aangezet om verder te gaan in mijn vak met de aspecten die ik leuk vind. Dat ik uiteindelijk toch zo’n schrijver zou worden, tsja… ik gun het iedereen zijn krachtkanten te ontdekken. Zelfs als het nu nog je zwakste punten lijken!Deel dit artikel via: