Een nieuwe kans voor de zakelijke markt: live video via LinkedIn

Als we de geruchten moeten geloven komt er binnenkort een nieuwe ‘live video’ functie aan op LinkedIn: ‘LinkedIn Live’. Een nieuwe kans voor de zakelijke markt! Maar is het ook een kans voor een culturele-instelling, zorginstelling of jouw kerk?

Wat is ‘LinkedIn Live’ ?

LinkedIn LiveHet is goed ons hier eerst in te verdiepen!
Kort gezegd is het een videodienst, waarbij je via LinkedIn – het bekende zakelijke sociale platform – kunt streamen. Je zou er dus bijvoorbeeld een webinar op kunnen aanbieden. Iedereen kan je volgen wanneer jij live gaat, en volgers kunnen daarbij direct reageren en vragen stellen.

Maar is het dan zoveel anders dan de functies die Facebook en Twitter bieden met hun streamingsdiensten? Op dit moment is ‘LinkedIn Live’ nog in bèta en slechts beschikbaar voor een zeer beperkte groep gebruikers. Maar het is duidelijk dat LinkedIn zich richt op een hele andere groep gebruikers: namelijk de zakelijke markt. Hierbij kan het delen van kennis, door een live video met een groep volgers – die heel bewust met jou in contact is gekomen – nog meer potentiële klanten aanspreken.

Waar liggen jouw kansen met live video?

Veel organisaties, pastores, priesters, professionals doen het… het maken van een kleine video en deze plaatsen ze op Facebook of Instagram. Leuk, want je staat dicht in contact met de mens… super! Maar is het ook een kans om serieuze informatie te gaan delen?

Heb je eens gedacht aan online catechismus door de pastoor, een vragenuurtje voor je klanten, of patiënten de gelegenheid geven om vragen via een live stream aan de dokter te stellen? Het is dus een interessante ontwikkeling om te blijven volgen, niet alleen voor de grote bedrijven.

Waar moet je over nadenken als je online gaat?

Je kunt natuurlijk niet zomaar online gaan met je stream. Er moet wel een goed idee achter zitten. Denk daarom na over de volgende punten en werk ze eventueel uit op een A4.

  • Welke content is interessant voor je doelgroep?
  • Weet wanneer je doelgroep online is. Wanneer hebben ze tijd, maken ze tijd om jouw video te gaan bekijken?
  • Kondig de stream aan, bijvoorbeeld: morgen om 14.30 uur ben ik weer online met een nieuwe stream, ditmaal over het onderwerp ‘Hoe schrijf ik een communicatieplan voor de kerk’.
  • Als je online bent, begin niet gelijk met de kernboodschap van je uitzending. Mensen hebben even de tijd nodig ‘aan te haken’.
  • Denk niet dat je deze inhoud ook op andere kanalen kan inzetten. Dit is de fout die veel mensen maken. Ze denken: ‘we zetten de uitzending op ieder sociaal media kanaal, dan bereikt het zeker veel mensen’. FOUT! Iedere social media platform heeft een eigen doelgroep, de een zakelijk de ander informeel.
  • Ga je online met je stream, ga dan niet alleen zenden. Betrek je publiek in je video, ga in op vragen die zij stellen.
  • Tot slot: durf kritisch te zijn! Vraag mensen wat ze goed vonden en wat beter kan.


Deel dit artikel via: