Blog: Veilig rijden? Laat technologie je helpen!

Ik snap het… het is niet alijd makkelijk om je telefoon te laten liggen als je een ping of een belletje hoort. Het telefoneren of het lezen/sturen van berichten terwijl mensen aan het rijden zijn blijft een probleem. Gelukkig zien technologie bedrijven de ernst hiervan in en passen ze hun software aan ter ondersteuning van het veilig rijden. Er blijft echter toch een aspect van zelfdicipline inzitten, want lukt het jou om deze technologie ook te gebruiken omwille van je eigen veiligheid?

Ik mis mijn telefoon niet tijdens het rijden, lekker rustig, zolang ik maar geen signaaltje hoor want dan ben ik toch ook wel nieuwsgierig. Toen Apple afgelopen juni tijdens WWDC een nieuwe functie aankondigde om het veilig rijden te stimuleren, was ik wel getriggerd. Een paar seconden dacht ik dat ze een nieuw scherm zouden presenteren met beperkte functionaliteiten, maar dat je nog wel bijvoorbeeld je navigatie kon instellen. Nee, het beeld bleef zwart. Tijdens het rijden geen meldingen meer, een blokkade om je telefoon te activeren tijdens het rijden… ik ben het gaan gebruiken.

Mijn contacten kunnen wachten

Een paar weken geleden besloot ik de beta van iOS 11 op mijn telefoon te zetten, met daarop de nieuwe functie. Ik stapte in mijn auto en mijn iPhone signaleerde direct dat ik in de auto was gestapt. Tijdens het rijden kreeg ik geen meldingen behalve een inkomende telefoongesprekken, maar dat kwam omdat ik verbonden ben met mijn carkit. Na het uitzetten van bluetooth en dus geen verbinding met de carkit, kreeg ik niets binnen. Wanneer ik klaar ben met rijden lees ik rustig mijn berichten weer en ik ben eerlijk, ik mis echt niets wat van groot belang is. Mijn contacten kunnen wel even wachten!

Ook besloot ik – op rustige wegen – te gaan testen hoe mijn rijgedrag was als ik mijn telefoon zou gebruiken, bijvoorbeeld in de houder en toch even het scherm aan tikken. Dat is echt niet veilig, ik weet gewoon een paar seconden niet meer wat er op de weg gebeurt. Ik heb nog nooit met mijn telefoon in de hand gebeld, ja ik heb wel eens snel naar berichten gekeken, deze nieuwe functie is een oplossing!

En wat als ik niet aan het rijden ben, als bijrijder?

Geen probleem! Je kunt de functie altijd uitschakelen, maar daar zit ook de valkuil… dat kun je als bestuurder dus ook. Hier komt dus het punt van zelfdiscipline om de hoek kijken. Laat de technologie maar gewoon eens voor je werken, je rijdt er echt een stuk rustiger door. Ik kan het iedereen aanraden wanneer de nieuwe update van Apple uitkomt dit najaar.

Er is altijd een concurrentiestrijd tussen Android en Apple, maar deze functie mogen ze van mij klakkeloos kopiëren. Ik voel me veiliger en rustiger in de auto. Plus het zou mij een hoop ergernis schelen (en ik denk velen met mij), wanneer ik mijn medeweggebruikers continue op hun telefoon zie kijken, of met de telefoon aan de oren zie bellen. 

 Deel dit artikel via: