Blog: opkomst van de smartwatch even de tijd geven

Innoveren is het woord wat de meeste bedrijven tegenwoordig als één van hun kernwoorden gebruiken. De smartwatch is zo'n innovatief product en een flink aantal bedrijven als Motorola, Apple, Samsung en Alcatel zetten er dan ook vol op in. De innovatie blijkt vooralsnog niet over te slaan tot een echte trend. Ondanks de hype met name rondom de Apple Watch lijkt er nog geen sprake te zijn van een echte doorbraak. Hier en daar zie je wel mensen met een smartwatch maar dit lijkt zich te beperken tot een zeer kleine groep consumenten.

Omdat veel van de huidige smartwatches eerste generatie producten zijn, zijn veel consumenten terughoudend in het kopen van een duur gadget als een smartwatch. Veel mensen weten niet wat ze er mee kunnen, vinden de batterijduur slecht en vooral de prijs is voor veel mensen een opstakel. De Apple Watch is hier een goed voorbeeld van. Voor minimaal 420 euro koop je het goedkoopste model van de Apple Watch Sport en of je hem dan ook echt mooi vind is nog maar de vraag. Weer een apparaat wat iedere dag aan de oplader moet en het werkt alleen met iPhone, het is wel erg ingewikkeld allemaal voor iets simpels als een product waar je graag de tijd op wil lezen.

Apple Watch
De Apple Watch die we korte tijd hebben getest is wel een prachtig staaltje techniek. De ontwikkelingen qua apps begint echt op gang te komen en hiermee zijn er ontzettend veel mogelijkheden. Het formaat is met 38mm en 42mm toch wel klein en vooral bij mannen zal de 38mm niet goed passen, hierdoor betaal je al gelijk weer meer geld voor de 42 mm versie. Ook de batterij is niet heel goed en een dag haal je er maar net mee. Apple kan een voorbeeld nemen aan de Pebble, waarmee je ongeveer 5 dagen met een batterijlading doet. Je merkt dat met de Apple Watch maar ook met andere Android Watches zoals de Moto 360, het zoeken is naar de onderscheidende factor van de smartwatch. Je kunt er eigenlijk alle dingen op die je ook op je telefoon kan doen en hiermee kan het als je niet oplet, een zeer asociaal item zijn. 

Android Wear
Wat onder andere de keuze beïnvloed voor het kopen van een smartwatch is welke telefoon je hebt. Heb je een iPhone dan is er de Apple Watch, heb je een Android telefoon dan geen Apple Watch voor jou maar eentje van Samsung, Motorola of LG. Android Wear is een OS van Google waarmee ze zoekend zijn. Met Adroid OS zijn weer tal van mogelijkheden, maar het kunnen er zoveel zijn dat je verdwaald raakt ik je horloge. Een horloge en dus ook een smartwatch moet simpel in gebruik zijn en iets unieks bieden. Hier zijn zowel Google als Apple nog niet in geslaagd en er zullen nog veel meer ontwikkelingen moeten plaatsvinden. Een pluspunt aan Android horloges, is de vele verschillende ontwerpen waaronder een aantal prachtige ronde horloges. Prijzen voor Android horloges zijn rond de 180 euro.

Alcatel Watch
Een mooie tussenweg voor mensen die niet weten of ze al toe zijn voor een dure smartwatch, kunnen een alternatief nemen. De Alcatel Watch is zo'n smartwatch. Het is een mooi rond vormgegeven horloge met batterij duur van ongeveer 3 dagen bij normaal gebruik. De prijs ligt rond de 130 euro, hier krijg je alleen wel veel minder functionaliteiten voor. Het horloge staat in verbinding met je telefoon en hierdoor kun je muziek controleren op je telefoon, is het een goede hartslagmeter en prima apparaat om je dagelijkse activiteit bij te houden. Het belangrijkste is natuurlijk het aflezen van de tijd en ook dat doet deze prima op het scherm wat je zelf kan vormgeven via je telefoon. Een groot pluspunt van de Alcatel Watch is dat deze werkt met zowel iOS als Android.

Er is momenteel dus voor ieder wat wils op de markt maar de smartwatch heeft bij alle fabrikanten nog grote stappen te zetten, wil men een breed publiek gaan trekken. Er zit zeker toekomst in deze slimme horloges, maar we moeten het gewoon nog even de tijd geven !!Deel dit artikel via: