Blog: De Rijdende Rechter en fotografie

Bij tv-programma’s als ‘De Rijdende Rechter’ komen de meest uiteenlopende onderwerpen voorbij. Soms komen er onderwerpen voorbij die ook interessant kunnen zijn voor communicatieprofessionals inhoudelijk. Dit was het geval in de uitzending van dinsdag 7 maart jl. waar het gebruiken van foto’s met een licentie centraal stond.

Bekijk hier de uitzending van ‘De Rijdende Rechter’ op dinsdag 7 maart 2017.

Wat kunnen we hier van leren?
Een les die we uit de uitzending van ‘De Rijdende Rechter’ kunnen trekken is dat fotografen hun brood willen verdienen, zoals iedereen dat wil doen. Fotografen steken daar veel tijd, moeite en geld in om tot het perfecte resultaat te komen. Het kan daarom niet zijn dat we er vandoor gaan met andermans werk. Wat we concreet kunnen leren van deze uitzending is: de rechten liggen bij de fotograaf, niet bij de aanbieder. Je benaderd de aanbieder, om toestemming te krijgen van de fotograaf, om de foto te gebruiken.

In de aflevering worden allerlei voorwaarden genoemd onder welke voorwaarden je foto’s mag gebruiken, neem dit als professional tot je en doe er je voordeel mee!

Een advies
Wil je geen moeilijkheden met fotorechten en heb je geen geld om dure foto’s te kopen?
Je kunt natuurlijk een boete riskeren maar datzelfde geld kun je ook gebruiken voor het kopen van een professionele camera en als u het leuk vindt het volgen van uw cursus. Zo verzameld u uw eigen op maat gemaakte materiaal! Ben je bang dat andere je foto gaan gebruiken? Laat je foto dan ook vastleggen in een databank of zet er een watermerk op… zo gaat niemand met jouw werk lopen.Deel dit artikel via: